Actualitate

FOTO/VIDEO Zâmbete, lacrimi, vals, emoții! André Rieu, pentru prima oară în fața publicului clujean. Mii de oameni au cântat la unison „M-am suit în dealul Clujului”

Pentru prima oară în inima Transilvaniei, faimosul violonist olandez și orchestra sa au ridicat în picioare sala la prima din cele patru reprezentații pe care le vor oferi pe malul Someșului Mic.

După ce toate biletele au fost vândute ca pâinea caldă, mii de clujeni, dar și persoane venite din alte părți ale țării, sau chiar de peste hotare, aveau așteptări mari de la André Rieu și Orchestra Johann Strauss. Iar artiștii de pe scena amplasată în Sala Polivalentă arhiplină nu au dezamăgit, jucându-se cu emoțiile celor care au venit să-i vadă pe viu pe unii dintre cei mai îndrăgiți muzicieni din lume la această oră.

Ca să destindă atmosfera, André Rieu a mângâiat orgoliul clujenilor cu câteva „născociri” nevinovate, nu înainte de a saluta publicul în limba română.


„Mereu când încheiam concertul, mă duceam la hotel, mă îmbrăcam în pijamale, mă puneam în pat, mă înveleam bine de tot și, oriunde m-aș fi aflat în lumea asta mare, din Singapore până în America de Sud, mă gândeam doar la Cluj!”, a glumit artistul, care a continuat în aceeași notă. „Mi s-a spus că publicul care iubește cel mai mult muzica este la Cluj!”, a fost declarația care i-a cucerit pe cei prezenți, stârnind valuri de hohote.

Înlăcrimați de voci angelice, purtați de ritmurile valsului

Pe scenă au urcat apoi renumiții tenori din The Platin Tenors, Gary Bennett (Tasmania), Mavrák Béla (Ungaria) și Serge Bosch (Belgia), care au interpretat câteva melodii faimoase, printre care Volaré (Domenico Modugno) sau Nessun Dorma (Turandot – Giacomo Puccini).


Dacă glumele și poveștile lui Rieu i-au amuzat pe spectatori, sopranele Anna Majchrzak, Donij van Doorn (ambele Olanda) și Christina Petrou (Marea Britanie) au emoționat până la lacrimi publicul. Unii au stat cu nodul în gât, alții au lăsat șiroaiele de lacrimi să curgă pe obraz în timp ce vocile angelice interpretau melodii precum Hallelujah (Leonard Cohen) sau You raise me up (Secret Garden).

După ce a dat drumul la „ninsoare” în sală, violonistul și dirijorul olandez i-a provocat pe clujeni la dans, iar aceștia nu au ezitat să fie legănați de „valurile” Dunării albastre (Johann Strauss, fiul). Ritmuri rusești, grecești (Zorba Grecul), italiene dar și latino i-au încântat pe cei prezenți, care au fost răsfățați de artiști și cu câteva momente speciale, românești.


Rieu și Zamfir, duet de excepție

Pentru că nu putea să ofere o reprezentație în România fără el, André Rieu l-a invitat pe scenă pe maestrul Gheorghe Zamfir, interpretând împreună faimosul The Lonely Shepherd – unul dintre momentele de aur ale spectacolului. De-a lungul serii, renumitul naist a fost ovaționat la scenă deschisă de public, mii de voci cântând la unison Ciuleandra sau melodia regretatei artiste clujence Ana Pop Corondan, M-am suit în dealul Clujului.

Cu toate că seara se apropia de sfârșit, clujenii au refuzat să părăsească sala, ultima oră a spectacolului savurând-o în picioare. Poate cel mai emoționant moment al concertului a fost când sute de luminițe au însoțit acordurile piesei Can’t help falling in love, un omagiu adus de artistul olandez Regelui Rock `n` Roll-ului, Elvis Presley.


Umbrită doar de mirosul pătrunzător de floricele cu brânză și nachos, dar și de lipsa de punctualitate a unor spectatori – subiect de glume pentru André Rieu – seara a fost cu adevărat magică pentru iubitorii de muzică de calitate. Serile clujene însă nu se opresc aici pentru violonist și Orchestra Johann Strauss, care urmează să încânte publicul clujean și în următoarele zile, astăzi, sâmbătă și duminică.

„Unii se gândesc la dezbinare, vrem Brexit, nu vrem Brexit? Dorim din nou frontiere sau vrem să rămânem liberi? Un singur lucru este cert: muzica nu cunoaște frontiere!” – André Rieu, violonist și dirijor olandez

abonare newsletter