Actualitate

Dâncu: „Dacă trecutul nu pune cărămizi, nici viitorul nu are pe ce să stea”

Sociologul Vasile Sebastian Dâncu a scris cu dezamăgire pe rețelele de socializare că cei care au muncit pentru aderarea României la NATO nu au fost invocați la Palatul Parlamentului, la 15 ani de la aderare.

La 15 ani de la aderarea României la NATO, Parlamentul a adoptat o declaraţie în care se reafirmă ataşamentul faţă de valorile Alianţei, dar şi îngrijorarea faţă de diversificarea şi intensificarea ameninţărilor de securitate la adresa statelor membre.

Documentul a fost adoptat fără probleme, dar şedinţa a devenit tensionată, după ce preşedintele Klaus Iohannis a spus că asaltul majorităţii PSD la adresa statului de drept periclitează statutul României în NATO şi în Uniunea Europeană. Premierul Viorica Dăncilă i-a reproşat că a transformat momentul festiv în unul de campanie electorală.


În urma ședinței solemne, sociologul Vasile Sebastian Dâncu a scris pe pagina sa de Facebook despre o „nostalgie inutilă”.

„Acum 15 ani, în biroul ocupat de mine la Palatul Victoria așteptam, cu o emoție pe care nu o pot descrie, alături de câțiva dintre colegii din Guvernul României, ridicarea tricolorului nostru pe catargul de la sediul NATO. Era urmarea unui efort istovitor de patru ani pentru transformarea României în partener credibil al lumii civilizate.


O parte dintre cei care s-au luptat atunci pentru acest succes au plecat definitiv, o parte sunt încă vii, dar nu l-am văzut pe niciunul dintre ei pomenit sau invitat la ședința de la Palatul Parlamentului. Niciunul nu a fost invocat, de nimeni, ca și cum totul reîncepe odată cu fiecare domnie. Dacă trecutul nu pune cărămizi, nici viitorul nu are pe ce să stea. Prezentul este doar un spațiu gol, un deșert, unde lașitățile și neputințele se transformă în urlete și înjurături. Totuși, la mulți ani, Românie tristă! La mulți ani, prieteni nenumiți!”, a scris Vasile Sebastian Dâncu.

Etichete: nato
Ultimele Stiri
abonare newsletter