Actualitate

Emil Boc, criză în Consiliul Local după povestea clujeanului care nu a reușit să arunce gunoi la Pata Rât: ”Circ ieftin. Ce dovadă aveți?”

Emil Boc s-a răstit la tânărul care a povestit pe Facebook ce a pățit când a încercat să arunce mai mulți saci la Pata Rât într-o zi de duminică. Acesta a venit în Consiliul Local unde a reclamat că municipalitatea nu i-a venit în sprijin. Chiar dacă nu a obținut nimic, a reușit însă să îl enerveze pe primarul Emil Boc.

Dorin Giurgiuca, un clujean care a vrut să scape de 10 saci de gunoi, a încercat toate metodele să facă asta legal. A dat telefoane, a fost trimis la Pata Rât, și tot nu a reușit să își arunce gunoiul. Acesta a povestit întâmplarea pe Facebook.

“În alte orașe, cum ar fi Oradea sau Iași, se preiau deșeurile în mod gratuit, iar eu dacă merg acolo cu intenția să plătesc, să fac totul legal, nu se poate”, a spus tânărul în Consiliul Local.


Primarul i-a spus să facă dovada că a sunat la firma de salubritate și l-a acuzat pe tânăr de circ mediatic ieftin.

“Întrebarea mea este foarte directă, distinse domn. De ce nu ați mers personal, dacă nu v-a răspuns la telefon, la firma de salubritate care are obligația legală să vă pună un container la dispoziție pentru deșeurile rezultate din construcții? De ce v-ați dus pe căi ocolite? Trebuia să mergeți exact acolo unde se rezolvă problema. Ați spus că ați sunat. Eu acum o să sun să văd dacă la acel număr e cineva acolo. Să verifice managerul orașului. Domnule Șurubaru, sunați să vedeți dacă răspunde cineva. Acolo e problema rezolvată, nu tot circul acesta pe care îl descrieți aici, că ați nimerit peste un incendiu, nu l-am programat noi. Dacă nu ați mers la firma de salubritate și veniți să faceți circ la o ședință de Consiliu Local, nu accept chestiunea aceasta pentru oamenii care muncesc cu bună credință și seriozitate în oraș. Vă rog să mergeți la firma de salubritate. Mă îndoiesc că nu a răspuns. Dacă firma de salubritate, care are competențe legale să vă pună un container la dispoziție, contra cost, nu o face, să veniți la mine cu răspunsul negativ. Spuneți că ați sunat, eu ce dovadă am să vă cred că ați sunat? Dacă veneați cu o cerere scrisă, distinse domn, proba bunei credinței a dumneavoastră, ați lăsat cerere scrisă că nu mi-a răspuns la telefon, am înregistrat-o la registratura companiei, nu au răspuns, vă credeam. Altfel, totul este un circ ieftin pe care vreți să îl faceți în fața Consiliului Local”, a spus Boc.


Edilul i-a mai spus că acestuia că nu e scutit să nu cunoască legile țării.

“Dacă dumneavoastră veneați cu o hârtie să spuneți uitați am cerut companiei să îmi dea un container să îmi pun deșeurile din construcții, nu au răspuns 30 de zile, veniți și spuneți că ați dat un telefon fără să probați nimic și faceți un circ ieftin. Nu e corect ce faceți pentru cei care muncesc cu seriozitate în oraș. În țara asta există o lege, nimeni nu este scutit de necunoașterea legilor. Dacă nu știți că trebuie să vă duceți la compania respectivă să cereți un container, nu am de unde să știu dacă răspunde sau nu, telefonul la Brantner este non stop, dacă ați fi sunat, ați fi primit un răspuns. Dar tot acest circ mediatic…vă consider de rea credință. Aplicați legea dacă aveți o problemă. Dacă respectați legea, veți avea tot respectul și susținerea mea. Eu vă arăt că la acel număr răspunde non stop cineva. Sunați acum. Sunați. Nu e corect ce faceți. Pentru oamenii care își dau silința în oraș”, a mai precizat Boc.


Primarul Clujului a amenințat firmele de salubritare că vor “zbura” din oraș dacă nu pun la dispoziția clujenilor containere pentru deșeurile din construcții.

“Ai o zugrăveală în apartament, ești responsabil. Ceri un container, plătești o taxă modică. Dacă firma refuză acest lucru, eu sunt primul care îmi cer scuze și în al doilea rând firma respective zboară din oraș ca serviciu public”, a mai spus Boc.


Un consilier local a sărit în ajutorul tânărului spunând că pădurile din jurul Clujului s-au transformat în gropi de gunoi cu deșeuri din construcții.

“Noi am identificat 650 de rampe clandestine la nivelul municipiului Cluj-Napoca, anul trecut, iar anul acesta 264 de amenzi au fost date pentru depozitări ilegale”, a replicat viceprimarul Dan Tarcea.


“Statistica e una reală. Ieri, în Pepiniera Becaș, un camion din Sălaj a venit plin cu saci de moloz și a depozitat acolo. Poliția Locală l-a prins în flagrant. Am aplicat amenda maximă prevăzută de lege, l-a obligat să curețe. În fiecare zi avem echipe în oraș care luptă împotriva fenomenului”, a conchis Boc.

Ce a reclamat Dorin Giurgiuca:

“Am sunat la primărie să întreb unde trebuie duse deșeurile astea. Răspunde domnul de la 984, îi explic problema, zice la rampa de gunoi la Pata Rât. Întreb dacă e deschis azi (duminică), la care zice omu: păi îi non stop, îi groapă de gunoi. Pun sacii în mașină și plec spre groapa de gunoi. Pe drum mă depășesc pompierii, pentru că, evident, luase foc muntele de gunoaie pentru a 273743465 mia oară. Ajung acolo, un pic de agitație, pompieri, poliție.. stau un pic să se liniștească și merg la domnu de la cântar. Vorbesc cu domnul: uitați, mașină, niște saci, moloz.. Unde-l pun și cât costă? Răspuns sec nu se poate. Păi cum, c-am sunat la primărie și ziceau să vin aici. Nu se poate dom'le, îi duminică și nu se lucrează (asta în timp ce mașinile de gunoi vin tot la 5 minute și aruncă gunoiul) (…) Era și poliția locală venită la incendiu și sigur rezolvă ăștia că-s mai cu școală. Mă duc acolo la ei, dau de un paznic și o doamnă de la poliția locală. Explic situația și normal că nu se poate că dacă domnu de la cantar o zis că nu, apoi îi nu. Încerc s-o cooptez și pe doamna polițistă în discuție, le explic că am sunat la primărie și că vreau să fac totul legal și întreb unde ar trebui să duc molozul. Nu știu, treaba dumneavoastră, va rog să plecați. Într-un ultim efort de logică o întreb pe polițistă dacă îmi dă amendă dacă arunc gunoiul la groapă de gunoi. Nu se gândește tare mult și zice, clar: Da! 3000 de lei pe nouă lege a mediului. Mă umflă râsul. Aproape că merită procesul ăla verbal numa că să-l înrămez și să stau cu el în față primăriei de 5 stele. Paznicul începe să se agite vă rog să plecați acum! Bine, hai că plec, dar mai opresc și pe la domnu de la cantar. Nu se poate, dom'le! Șefu nu mai vine. La revedere! Îi zic că mă duc să-l arunc in pădure că acolo este loc. 50 de metri mai jos un copil la vreo 10 ani împinge o roabă la deal. Îl întreb cum mă scap de moloz. Îmi zice să ma bag la corturari aici pe stânga. Mă bag și găsesc acolo un domn și explic și lui problema, zice cât îmi dai?. Îl întreb cât vrea, zice 50 de lei. Nu mă bag la negociere că totuși îi las gunoiul meu în curte și deja mă simt ca un burghez nenorocit. Îi dau 50 de lei, vin 3 băieți, îmi descarcă mașină și plec. Legal? Nu știu. Eficient și civilizat? Absolut. Plătești un serviciu și beneficiezi de el, spre deosebire de relația cu mea cu Primăria Cluj unde plătesc, mă rog, mă umilesc și beneficiez doar de o flegmă în frunte”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter