Actualitate

VIDEO. Evacuare cu scandal în Someșeni! Zeci de persoane scoase în stradă de Biserica Reformată, cei de la primărie și asistență socială nu s-au obosit să apară!

Nu mai puțin de 25 de persoane, locuitorii unui imobil de pe strada Vlad Țepeș, s-au trezit, marți dimineață, cu jandarmii și executorul judecătoresc la poartă, gata să-i evacueze.

Mai mulți activiști, printre care Linda Greta Zsiga, candidat Demos la alegerile europarlamentare, deputatul independent Adrian Dohotaru, Alex Boguș, membru fondator al Asociației Chiriașilor sau Vincze Enikő, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene au sărit în ajutorul persoanelor evacuate. Culmea este că nici reprezentanții Primăriei municipiului Cluj-Napoca, nici cei de la asistență socială nu au ajuns la fața locului!

Povestea oamenilor care ar urma să rămână pe drumuri a început în 2013, atunci când Bisericii Reformate Someșeni i-a fost retrocedat imobilul naționalizat de pe strada Vlad Țepeș, nr. 7, în care locuiesc 25 de persoane, minori, persoane cu dizabilități și operate pe inimă. Locuitorii aveau contracte cu statul, care s-au prelungit automat cu 5 ani după retrocedare. Imediat după expirarea termenului, Eparhia Reformată din Ardeal a intentat proces de evacuare și a obținut hotărârea judecătorească. Duminica trecută, lumea a fost la biserică, acolo unde li s-a zis că nu mai au voie să stea acolo sub nicio formă. „Unde e mila creștină?”, se întreabă apărătorii celor evacuați.


„Oamenii și-au depus dosare de locuință socială de peste 10 ani, dar punctajele sunt prea mici ca să aibă vreo șansă de repartizare. O persoană e declarată NEELIGIBILĂ! În alte orașe, locuitorii din imobilele retrocedate sunt trecuți pe liste speciale, nu sunt dați la o parte! Boc le zice că nu au nicio locuință disponibilă și că ar trebui să meargă la adăpost de noapte! Bine că planuri, bani, teren pentru a construi Aqua Park cu COBRĂ sunt, dar pentru locuințe sociale nu se găsesc! Subvenția de chirie e disponibilă pe perioadă de un an, dar nu primește niciun proprietar familii de romi și/sau cu mulți copii!”, se arată într-un comunicat al organizației Căși Sociale ACUM.


„Preotul e prezent aici, refuză inuman să ofere o prelungire, zice că e clădirea lor și gata. Executorul zice că biserica ar putea prelungi termenul, preotul zice că executorul e de vină... Absolut incredibil! Primăria nu e aici, asistența socială nu e aici! Doar poliția și jandarmeria!”, au mărturisit cei care au filmat întreaga scenă petrecută în cursul dimineții de astăzi.

Tot astăzi, de la ora 14:00, este ședința Consiliului Local, în cadrul căreia vor fi repartizate doar două locuințe sociale pe acest an, în ciuda celor aproape 400 de solicitanți. Activiștii promit să meargă la ședința publică și să întrebe autoritățile locale ce fac pentru acești oameni „Unde sunt investițiile în locuințe publice?!”, se întreabă aceștia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter