Actualitate

O carte de bucate din Ardeal, tradusă după 324 de ani. Cum găteau bucătarii varza à la Cluj

O carte de bucate tipărită prima dată la Cluj-Napoca în 1695 a apărut la o editură, tradusă din maghiara medievală.

Istoricul clujean József Lukács a tradus o carte de bucate tipărită în 1695, în Ardeal, în care se găsesc, printre altele, cea mai veche reţetă de sarmale de la noi, cea mai veche reţetă de varză à la Cluj, cea mai veche reţetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc. Este vorba despre prima carte de bucate tipărită pe teritoriul României de astăzi, care a devenit un adevărat best-seller în epocă, fiind retipărită de mai multe ori.

În carte se găsesc „descrise pe scurt şi ilustrate pentru toată lumea prepararea, prăjirea şi fierberea, ca pentru o cămară de alimente, a multelor feluri de bucate alese, fastuoase, bune, sănătoase, folositoare, curate şi îndestulătoare”, se arată într-o notă din 1695 a editorului cărţii, citat de adevărul.ro.


Una dintre piesele de rezistenţă este „Varză preparată în mod clujean” sau „Varză à la Cluj” pe care o reproducem mai jos:

Ia o frumoasă varză sărată, tai-o frumos subţire. Între timp pune la fiert, într-o oală, o găină grasă sau o jumătate de gâscă cu slănină grasă. Opăreşte carnea, apoi pune laolaltă cu varza şi piper în felul următor: pune un strat [de varză şi carne], piperează, apoi la următorul strat la fel. Lasă să se fiarbă bine. Pune şi vin, cât crezi că va fi de ajuns, să aibă gust mai bun. Când pui pe masă, mai pune-i piper.”


În prefaţa cărţii se arată că este „prima carte de bucate tipărită pe teritoriul României de astăzi a apărut în ultimul deceniu al secolului al XVII-lea”.

„Reţetarul care a fost tradus şi publicat în volumul de faţă a fost tipărit din 1695. Dar chiar pe pagina de titlu se afirmă că este o ediţie adăugită, publicată într-un format mai potrivit. Izvoarele referitoare la această carte arată că în manuscris a existat încă din 1692, iar prima ediţie tipărită datează din 1693. Doar că nu s-a păstrat niciun exemplar din tirajul acestuia”, arată istoricul József Lukács în prefaţă.


Cartea o să fie lansată pe 16 aprilie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter