Actualitate

Eckstein-Kovács se implică în problema de la Pata-Rât: „Trebuie să facem pași juridici pentru a schimba lucrurile!”

Deputatul independent Adrian Dohotaru și fostul senator Eckstein-Kovács Péter se pregătesc de acțiuni juridice împotriva autorităților locale privind problema deșeurilor de la Pata-Rât.

Cei doi solicită Primăriei municipiului Cluj-Napoca, respectiv Consiliului Județean Cluj să susțină managementul integrat al deșeurilor, colectarea separată la sursă, reciclarea, dar și depozitele conform normelor europene. De asemenea, Adrian Dohotaru punctează că orașul are nevoie de „zone de locuit, nu ghetouri”, în care oamenii să fie integrați atât în societate, cât și într-un loc de muncă mai bun.

„Ceea ce pe mine, ca jurist, mă frământă, este că se spune că este o stocare temporară și în mod vizibil nu este ceva temporar. Este ceva pregătit a se face în pofida legilor din România! Aici sunt case, sunt oameni, plus condițiile în care sunt stocate sunt cam ne-europene. Ne trebuie ceva stabil, nu temporar, care să arate fața mai normală a orașului. Să fie colectat selectiv gunoiul, să fie dat oamenilor care lucrează aici, să aibă posibilitate de lucru, un venit. Condiții umane, pentru că ceea ce vedem nu este numai inestetic, ci și inuman. Cred că este o demagogie în tratarea acestei chestiuni, trebuie să avem și pași juridici de făcut să se schimbe lucrurile”, susține Eckstein-Kovács Péter, activist de mediu, avocat și fost membru UDMR.


„Pregătim acțiuni juridice alături de Eckstein-Kovács Péter pentru ca Pata Rât să nu mai polueze orașul, pentru ca Clujul să fie mai puțin segregat, dar și să ofere condiții mai puțin toxice de muncă în salubritate. Imaginile arată clar că depozitul RADP al Primăriei și celălalt depozit neconform nu respectă distanța de 1 km prevăzută de lege față de zonele locuite. Amintim că Primăria a construit așa zise locuințe sociale la sub 1 km de depozitele neconforme”, precizează Adrian Dohotaru.

Problema delicată a mormanelor uriașe de gunoaie de la Pata-Rât a devenit subiect de glumă până și pe Reddit, celebra rețea de socializare. În decembrie anul trecut, sub postarea Primul zgârie-nori din Cluj-Napoca, zeci de internauți au lăsat comentarii amuzante, menite să facă haz de necazul cu care se confruntă municipalitatea la Pata-Rât. Ironia și sarcasmul bat obrazul Consiliului Județean, care promite de ani bună să închidă groapa.

abonare newsletter