Actualitate

Elevii clujeni învață să protejeze natura

Elevii de la trei școli clujene, Colegiul Tehnic Energetic, Școala „Octavian Goga” și Școala Gimnazială Frata s-au întâlnit pentru a înțelege mai bine de ce este important să protejăm natura. Ei au învățat despre colectarea selectivă, despre materialele reciclabile, după care au avut de realizat un proiect.

Elisabeta Bara, o profesoară de geografie care predă la Colegiul Tehnic Energetic, a simțit în urmă cu un deceniu, când preda la școala din Frata, nevoia să îi învețe pe copii să protejeze mediul înconjurător. Așa că, de atunci, an de an, organizează o activitate în care sunt implicate mai multe școli pentru ca elevii clujeni să se cunoască între ei, în timp ce învață despre importanța protejării naturii, prin intermediul proiectului „Voluntari în natură”.

„Eram profesoară la Școala Gimnazială din Frata și pentru că distanța nu ne permitea să ne deplasăm la Cluj ca să vedem și noi alte activități ale altor copii, mi-am propus să fac ceva acolo. Am început prin a planta în curtea școlii. Sunt și astăzi un gard viu plantat de noi acum zece ani sau brazi sau pomi. Apoi am venit la Cluj, la Energetic și m-am extins cu proiectul unde am fost și eu. Prin acest proiect încerc să îi ajut pe copii să se apropie de natură”, a spus Elisabeta Bara.


Elevii de la trei școli, implicați

Trei școli au fost implicate în proiect, pentru ca elevii să se cunoască între ei, să își facă prieteni noi, dar și să îi ajute pe cei de clasa a VII-a și a VIII-a să se gândească la perspectiva urmării unui liceu tehnic.

„Urmărim formarea unor tineri care să aibă grijă de mediu și obiectivul de bază se pliază pe politicile Uniunii Europene, acelea de protejare a mediului, de folosire a resurselor”, a spus Cerasela Varga, profesoară de istorie la Școala Gimnazială „Octavian Goga”.


„Activitatea de azi a avut trei obiective principale. Continuarea proiectului Voluntari în natură, o activitate de orientare școlară și profesională, având în vedere că suntem în săptămâna meseriilor și cel de relaționare umană, unde copiii de gimnaziu cât și cei de liceu au avut prilejul de a comunica, de a se simți bine și de a se implica în acest proiect”, a spus Alina Teodorescu, profesoară de matematică la aceeași școală.

Pași mici pentru o societate mai bună

În cadrul evenimentului au participat atât reprezentanți ai Gărzii de Mediu din Cluj-Napoca, cât și un profesor universitar de la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca. Aceștia au fost surprinși de inițiativă și cred că este o modalitate bună prin care se ajută la crearea unei societăți așa cum ne dorim.


„În școli ar trebui să existe mult mai multe activități extrașcolare de acest fel, în care copiii să fie implicați, indiferent că e în domeniul mediului, al sănătății sau a sportului. Este lăudabilă inițiativa. Copiii sunt implicați, se pare că le place genul acesta de activitate și asta se observă din faptul că au ieșit proiecte foarte frumoase, care merită atenția noastră vizavi de orientarea lor. Adică de mici copiii se orientează spre anumite domenii de activitate, care cu siguranță vor fi luate în considerare pe mai departe”, a spus Hortensia Ersen, jurist în cadrul Gărzii de Mediu.

„Totul pornește de la educație. Dacă merge educația împreună cu familia este extraordinar. Vom avea o societate așa cum ne dorim. Însă școala are un impact mare, mai ales că la școală își petrec foarte mult timp”, a spus Dana Laslo, comisar Garda de Mediu.


„Mi se pare o inițiativă care rupe barierele de zi cu zi ale școlii și pune copiii în echipe care sunt de la școli diferite, care îi ajută să își facă prieteni. Tema este de mare actualitate. Toți vorbim zilnic de mediu, dar nu luăm atitudine decât arareori. Devine o practică pro mediu această acțiune interșcolară”, a spus Cristian Boțan, conferențiar în cadrul Facultății de Geografie din Cluj-Napoca.

Cei trei au format un juriu, care a evaluat lucrările pe care elevii le-au creat.


Concurs cu materiale reciclabile

Elevii au folosit materiale reciclabile, crengi, culori pentru a-și ilustra viziunea asupra importanței protejării naturii și au fost nevoiți să vină cu un slogan.

„Am realizat proiectul din diverse materiale reciclabile, cum ar fi cartoanele de la hârtia igienică, hârtie creponată, am folosit crenguțe și frunze. A fost mult de muncă, a fost nebunie, a fost lipici peste tot”, a povestit distrată, una dintre eleve.

„Am realizat un măr care a înflorit primăvara și reprezintă modul prin care natura ne zâmbește. Florile sunt frumoase, ne oferă bucurie și inspirație. Ne motivează pe toți să protejăm natura”, a spus alt elev.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter