Actualitate

150 de elevi își vor descoperi pasiunea în IT, în cadrul Academiei DPIT

Academia DPIT, școala de inovație și antreprenoriat, pregătește 150 de elevi din Transilvania pentru meseriile viitorului.

Un proiect inedit, care îi scoate pe elevi din limitele impuse de programa școlară românească și îi pune față în față cu meseriile viitorului, cu educația practică, să descopere potențialul lumii din jur, dornici să identifice problemele din comunitate și să le caute soluționarea prin intermediul tehnologiei.

150 de tineri din Transilvania

Acest program a ajuns la cea de-a doua ediție, iar alături de Academia DpIT stau, în acest an, partenerii stabili care susțin dezvoltarea programului încă de la prima ediție, dar și noi companii și instituții care cred că educația nu poate fi lăsată exclusiv în grija statului, fiind nevoie de o investiție comună a tuturor actorilor implicați în ecosistem, în programe consistente, cu rezultate palpabile. Mai mult, programul s-a extins anul acesta și în Brașov și Baia Mare, cuprinzând, în momentul de față, cele mai importante orașe din Transilvania. La Sibiu și Oradea, orașe care s-au alăturat programului abia anul trecut, numărul elevilor înscriși în program s-a dublat, iar la nivel național, Academia DpIT însumează, în 2019, 150 de tineri originali, selecționați din opt orașe.


„A devenit o tradiție ca primăvara la Cluj să înceapă cu o nouă ediție a programului Descoperă-ți pasiunea în IT, tradiție de care ne bucurăm că în ultimii doi ani s-a răspândit și în țară. În acest an, programul este prezent în opt orașe din Transilvania. Programul a evoluat foarte frumos, nu doar ca arie de implementare, ci și din punct de vedere al numărului de elevi beneficiari tot mai mare. Dacă la început programul a avut ca atribut principal orientarea în carieră, astăzi vorbim despre un program care oferă mult mai mult. Una dintre oportunități este șansa de a face primul pas spre inovare și antreprenoriat. De aceea am decis ca începând din această ediție, programul să se numească Academia DPIT, pregătând pentru elevi multe surprize și noutăți.”, a spus Liliana Ștefan-Cazacu, fondatorul și Președintele Asociației DpIT, organizatorul programului.

„DPIT este o stare de spirit”


Începând cu 26 martie, măsurarea activității și competențelor dobândite se va face printr-un sistem de acumulare de credite. Decizia de creditare luată de organizatori are ca scop evaluarea în mod realist a competențelor și abilităților dobândite de participanți, pentru ca fiecare dovadă de dezvoltare personală să conteze și să fie răsplătită.

„Programul DPIT nu este despre a scrie cod. DPIT este despre a scrie viitor, viitorul elevilor și al nostrum. DPIT este o experietență care vă lărgește orizontul, prin care veți vedea viața și vă veți vedea viitorul din altă perspectivă. Veți cunoaște foarte mulți oameni minunați: mentori, traineri, care vă vor fi alături și vă vor sprijini în aceste șapte luni. Vă veți cunoaște și pe voi înșivă mult mai bine, vă veți descoperi potențialul și veți învăța cum să-l fructificați la maxim. Nu în ultimul rând, veți lega prietenii frumoase și veți conștientiza că reușitele sunt rezultatul muncii în echipă. În esență, cam despre asta este DPIT. Pentru mine, DPIT este, înainte de toate, o stare de spirit, un mor de a gândi și de a acționa, de care veți avea nevoie în viață indiferent de opțiunea în carieră pe care o veți alege”, a spus Liliana Cazacu elevilor care au participat la deschiderea celei de-a cincea ediții a programului „Descoperă-ți pasiunea în IT”, care a devenit, începând cu ediția 2019, Academia Descoperă-ți pasiunea în IT.


„Nu este suficient să știi să scrii cod”

Călin Văduva, CEOul firmei Fortech, care a susținut acest proiect încă de la început le-a explicat elevilor prezenți la eveniment că acum în IT nu mai este suficient să știe să scrie cod, ci este nevoie de o complexitate de calități, pe care le vor putea dezvolta în cadrul celor 7 luni de cursuri la Academia DPIT.

„E un program de suflet pentru noi, e un program în care Fortech a investit nu bani, pentru că la un moment dat resursa cea mai importantă nu e banii, ci am investit foarte mult timp. De ce am investit mult timp? Pentru că noi credem într-un astfel de proiect. E un program care încearcă să vă răspundă la câteva întrebări. IT-ul este o direcție specială pentru viitor. Nu cred că este o meserie care să deschidă atât de multe perspective ca meseria de IT-st. Atâta vreme cât sunteți copii isteți, care înțeleg matematica, dacă aveți un background de la un liceu bun și atâta timp cât vă doriți asta, puteți. IT-ul înseamnă o complexitate de calități, începând cu acea de a comunica, de a înțelege clientul și până la urmă de a transpune cerințele clientului într-un limbaj sau într-un cod. Dar nu codul este cel mai important, ci cum funcționează bussinesul. Cred că prin programul acesta puteți afla dacă sunteți potriviți. Și sunt convins că vi se vor deschide multe nuanțe și multe aspecte pe care nu le-ați gândit. Lucrurile s-au schimbat însă mult. Dacă acum zece ani era suficient să știi să scrii cod și intrai în domeniu, lucrurile au devenit mai complexe. Doar scrierea de cod nu este suficientă. Partea de matematică sau de statistică este mult mai complexă. Partea de înțelegere a clientului este mult mai complexă. Sarcina voastră este mult mai complexă decât a celor care au terminat facultatea acum trei, patru, cinci ani. Simt că piața se schimbă și așteptărilor clienților și implicit a firmelor pentru care veți lucra sau pe care le veți dezvolta, vor fi tot mai complexe. De aceea recomandarea mea este, pe lângă IT, să vă structurați o bază solidă de matematică, fizică, chimie, aspecte care au relevanță pentru viitor”, a explicat Călin Văduva.


Cinci ani de DpIT, trei programe prin care susține educația și dezvoltarea în domeniul tehnologiei

Academia “Descoperă-ți pasiunea în IT” propune formarea unor structuri durabile de colaborare între mediul de business, învățământul preuniversitar și universitar, comunitate și alte organizații, în vederea susținerii și promovării educației practice în rândul tinerilor, prin contactul direct al elevilor cu proiecte reale și cu modul de lucru într-o companie, stimulând astfel conturarea unui parcurs profesional.


Peste 30 de parteneri din mediul de business, școlar și academic susțin Asociația DpIT în dezvoltarea acestui program, printre care: Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Fortech, NetMatch, AROBS Transilvania Software, BOSCH, ArtSoft Consult, 3 Pillar Global, Betfair România Development, IQuest, NTT DATA România, Softing și Oracle Academy.

Ultimele Stiri
abonare newsletter