Actualitate

Ziua internaţională a fericirii

Ziua internaţională a fericirii (International Day of Happiness) este celebrată la 20 martie, fiind proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012.

În 2019, tema Zilei internaţionale a fericirii este "Mai fericiţi împreună" ("Happier Together"), organizatorii dorind, astfel, să sublinieze importanţa pe care apropierea de semeni o are pentru bunăstarea personală. "Toată lumea vrea să fie fericită - iar viaţa este mai fericită când suntem împreună. Aşa că haideţi să celebrăm umanitatea noastră comună", se arată pe pagina oficială a evenimentului, www.dayofhappiness.net.

Pentru ediţia din 2018, site-ul oficial al evenimentului i-a invitat pe cititori să semneze un angajament solemn (''pledge'') pentru a crea mai multă fericire în jurul lor, completând, în acest sens, un formular simbolic ce putea fi găsit la adresa https://happinessday.org/.


În anul 2017, cu prilejul Zilei internaţionale a fericirii ONU a decis să readucă în atenţia publică Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în septembrie 2015. În cadrul acesteia se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, reunite informal şi sub denumirea de Obiective Globale. Printre ele se află ''fără sărăcie'', ''foamete zero'', ''sănătate şi bunăstare''.

''Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane'', subliniază Adunarea ONU în Rezoluţia adoptată prin consens. Documentul propune celor 193 de ţări membre să celebreze această zi ''în manieră potrivită, în special prin activităţi educative'' şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.


Iniţiativa de a marca o zi internaţională a fericirii i-a aparţinut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU şi membru al organizaţiei ''Economişti pentru pace şi securitate'', un ONG afiliat ONU. Unul din scopurile fundamentale ale zilei propuse de Jayme Illien este de a atrage atenţia asupra unuia din marile mituri ale lumii contemporane, acela că fericirea umană creşte proporţional cu succesul economic sau cu produsul intern brut al ţărilor.

Printre sugestiile pe care cei de la ONU ni le fac pentru a atinge o stare sufletească de mulţumire intensă şi deplină se numără alimentaţia corectă, exerciţiile fizice, gândirea pozitivă. Suntem încurajaţi să petrecem cât mai mult timp alături de persoanele apropiate, dar fără să neglijăm introspecţia. Gratitudinea sinceră şi caritatea sunt, la rândul lor, ingrediente ale fericirii. Totodată, cei de la ONU ne amintesc că fericirea este contagioasă şi că un simplu zâmbet poate însenina chiar şi ziua unui străin.

Ultimele Stiri
abonare newsletter