Actualitate

Peste 50 de tone de gunoi ridicate de la o rampă clandestină. Dan Tarcea: „Avem probleme de educație!”

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca este nemulțumit de modul în care clujenii gestionează problema deșeurilor.

Cu toate că municipalitatea a intrat în linie dreaptă privind implementarea colectării selective pe patru fracții a gunoaielor, clujenii nu sunt încă pregătiți pentru acest pas, susține Dan Tarcea. Cel mai elocvent exemplu este strada Cantoanelor, admite viceprimarul, punctând faptul că, deși gunoiul este ridicat frecvent, localnicii din zonă nu au grijă de curățenie.

„Din păcate, trebuie să ne civilizăm! Facem eforturi uriașe să curățăm acolo (n.red. pe strada Cantonului), merge des mașina de curățenie, dar trebuie să avem grijă și la civilizația noastră, la cum menținem curățenia. Degeaba se face curățenie, dacă nu suntem în stare s-o întreținem. O să intervenim ori de câte ori este nevoie, sper să-i educăm pe cei care trăiesc în acea zonă, dar și pe locuitorii orașului, să avem grijă de mediu și de bunurile noastre comune. Doar prin educație se poate face acest lucru, Primăria derulează astfel de programe, inclusiv de școlarizare, ducem și luăm copiii de la școală, facem consultanță prin educație. Doar așa îi putem scoate din starea de marginalizare socială”, a precizat Tarcea, într-o emisiune la Radio România Cluj.


Colectarea pe patru fracții, greu de realizat?

Începând cu data de 1 iulie 2019, toți cetățenii, indiferent că locuiesc la casă sau la bloc vor fi obligați să colecteze deșeurile pe patru fracții. Viceprimarul recunoaște că este nevoie de multă mobilizare pentru a familiariza clujenii cu această nouă regulă, dar este supărat pe președinții de scară și de bloc. Spune că, până în prezent, au fost organizate deja opt întâlniri cu scopul de a informa cetățenii cu procedura colectării selective, însă foarte puțini administratori și președinți s-au prezentat la acestea. În aceste condiții, este firesc că oamenii sunt reticienți, invocând faptul că deșeurile sunt adunate oricum în același camion.

„Au fost câteva situații izolate în care deșeurile s-au pus în același loc. Desigur, sticla, hârtia, plasticul se colectează simultan, ele se selectează la rampele temporare pe care le au cele două firme de salubritate, Rosal și Brantner. [...] Din data de 1 iulie totul se va schimba, vom fi obligați prin Lege să facem colectare pe patru fracții. Normal că cei care adună gunoaiele nu se uită ce sunt în saci dacă acestea sunt scoase în aceeași zi, în același loc. Trebuie scoase în zile diferite, conform programului de colectare! De asemenea, sunt mulți care nu au contracte de salubritate, avem acțiuni cu Poliția Locală pentru identificarea acestora. De exemplu, acum circa două săptămâni a fost identificată o rampă clandestină în zona Borhanciului, s-au ridicat 51 de tone de gunoi, aruncate de o singură persoană! A fost identificat, amendat, probabil e mai ușor să arunci gunoiul prin păduri și în zone limitrofe, decât să duci la rampă, unde trebuie să plătești. Anul trecut am identificat 650 de rampe și pe proprietarii acestora. Avem o problemă de educație!”, este de părere Dan Tarcea.


Puncte de colectare pentru deșeuri electrice

Viceprimarul a reamintit că, începând de săptămâna trecută, clujenii pot urmări traseul mașinilor de gunoi. Pentru a facilita accesul cetățenilor la informații în timp real al programului privind ridicarea resturilor menajere, mașinile de salubritate și traseul lor poate fi urmărit accesând site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) se ridică în mod gratuit, la solicitare, de către operatorul de salubritate, Ele pot fi depuse la punctele gospodărești de colectare a deșeurilor doar în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni (zi de colectare a DEEE) sau pot fi transportate în următoarele puncte de colectare (dotate cu containere de culoare verde): Strada Bucium (în vecinătatea garajului RATUC), Platou Sala Sporturilor, Intersecția străzilor Gh Dima și Pasteur, respectiv Strada Bobâlnei nr. 62-64.

Ultimele Stiri
abonare newsletter