Actualitate

Sosesc încă 7 autobuze electrice. Traseele pe care vor circula

Alte șapte autobuze electrice vor circula pe străzile din Cluj-Napoca începând de săptămâna viitoare.

Chiar dacă autobuzele electrice au ajuns la Cluj, până în prezent au parcurs mai multe teste, s-au montat aparatele de ticketing și sistemele de comunicare pentru a putea intra în exploatare.

În acest sens primarul Emil Boc a convocat vineri o şedinţă extraordinară a Consiliului Local. Potrivit proiectului de hotărâre, “se va da în concesiune către Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA a bunurilor aflate în domeniul privat al municipiului Cluj-Napoca, ce fac parte din investiția «Înnoirea flotei de transport în comun în muncipiul Cluj-Napoca prin achiziționarea de autobuze electrice» – șapte autobuze electrice”.


Autobuzele electrice vor circula pe raza municipiului Cluj-Napoca pe unul din următoarele trasee:

Linia 27 Piața Gării – cartier Grigorescu (lungime 9,7 km)


Linia 28 Piața Mihai Viteazu – cartier Grigorescu (lungime 8,5 km)

Linia 30 strada Aurel Vlaicu – cartier Grigorescu (lungime 17,2 km)


Linia 32 strada Constantin Brâncuși – Piața Mihai Viteazu (lungime 6,6 km)

Linia 32B strada Constantin Brâncuși – Piața Gării (lungime 9,3 km)


Redevența datorată municipiului Cluj-Napoca de către Compania de Transport Public SA  este în cuantum de 0,03% din valoarea bunurilor concesionate, respectiv, 5.934 lei/an.

În februarie 2017 Primăria Cluj-Napoca a demarat licitaţia privind achiziţionarea a 30 de autobuze electrice, iar în iulie 2017 s-a semnat cu Solaris Bus acordul cadrul de furnizare a autobuzelor. Primele 10 autobuze au fost achiziţionate prin Programul de cooperare elveţiano-român. Autobuzele eletrice au fost recepţionate în 30 mai 2018. La acea dată, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, spunea că restul autobuzelor vor fi achiziționate cu fonduri europene și locale.


Preţul unui autobuz electric este de 600.000 de euro.

Anul trecut, în luna mai, au sosit primele 11 autobuze electrice. Primăria din Cluj-Napoca a fost, astfel, prima din România care a achiziţionat și a pus în circulaţie autobuze electrice.

Vehiculele au o capacitate de 78 de locuri şi o autonomie de 105 kilometri, sunt dotate cu wifi, cu camere video de supraveghere, aer condiţionat şi podea joasă pentru persoanele cu dizabilităţi.

Autobuzele vor putea fi încărcate în 13 stații lente și rapide: o încărcare lentă va dura 6 ore, iar cea rapidă doar 10 minute.

Ultimele Stiri
abonare newsletter