Actualitate

Cine îi va amenda pe clujenii care miros urât sau se urcă murdari în troleibuze și autobuze?

Primăria Cluj-Napoca schimbă regulamentul în transportul în comun. Dacă urci în troleibuze sau autobuze cu îmbrăcăminte murdară şi urât mirositoare sau dacă faci gesturi obscene şi insulţi şoferii şi controlorii de bilete rişti să primeşti o amendă usturătoare.

Primarul Emil Boc spune că cei care vor da amenzile sunt controlorii și polițiștii locali.

“Sunt chestiuni de conviețuire publică pe care trebuie să le avem în vedere. În orice oraș civilizat, evident că îți dorești să intri și să ieși dintr-un mijloc de transport în comun în care să îți facă plăcere să-ți petreci câteva minute. Controlorii vor da aceste amenzi, bineînțeles. Împreună cu Poliția Locală trebuie să ai argumentul legal pentru a putea aplica sancțiunile respective. Eu bănuiesc, nu mai știu exact, dacă prin controlori sau prin Poliția Locală sau control mixt, vom vedea. Proiectul e în dezbatere publică. Principiul trebuie să fie acela că «libertatea mea merge până acolo unde nu afectezi libertatea ta». Toată lumea are libertatea să circule cu transportul public, dar trebuie să folosești mijlocul de transport public astfel încât să nu îmi îngrădești libertatea mea de a putea sta decent într-un mijloc de transport public. Cred că este o chestiune care ține de respectul vieții în comun pentru că tot încurajăm și punem la dispoziție mijloace de ultimă generație în materie de transport în comun”, a comentat Boc, marți, la un post de radio.


Boc a profitat de ocazie și a reamintit că municipalitatea a modernizat transportul în comun cu troleibuze și autobuze de ultimă generație.

“Au fost cumpărate 165 de mijloace de transport public în ultimii ani în Cluj-Napoca și vom cumpăra în continuare. Dorim să diversificăm liniile de transport public, să regândim unele linii de transport pentru a fi mai eficiente și în același timp să extindem în zonele care presupun transport public unde s-a extins Clujul și să încurajăm oamenii de acolo să vină cu transportul public. Îl vom încuraja pe toate rutele din oraș”, a mai spus edilul Clujului.


Potrivit municipalităţii, normele de conduită pe mijloacele de transport în comun nu au fost actualizate din 2004, iar situațiile întâlnite pe teren nu mai corespund cu vechiul regulament.

Cele mai importante modificări se referă la faptul că cei care călătoresc cu mijloacele de transport în comun cu haine murdare sau urât mirositoare pot fi sancționați cu amendă între 100 și 200 lei. La fel, cei care transportă alimente sau materiale cu mirosuri neplăcute care deranjează călătorii vor fi și ei sancționați. De asemenea, şi cei care arată semne obscene sau înjură vor fi aspru sancţionaţi.


“Constituie contravenţii (...) transportul de materiale sau alimente cu mirosuri neplăcute care deranjează călătorii, urcarea în mijlocul de transport cu îmbrăcăminte murdară şi/sau urât mirositoare, cerşitul, urcarea în stare de ebrietate sau consumul de băuturi alcoolice în mijlocul de transport în comun, proferarea de injurii, insulte, expresii sau gesturi obscene la adresa călătorilor şi/sau conducătorilor auto şi atitudinea jignitoare, insultarea sau molestarea organelor de control”, se arată în documentul citat.

Mai multe detalii pe acest subiect puteți citi aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter