Actualitate

Aplicație pentru depistarea problemelor de vedere la copii, dezvoltată la Cluj

O aplicație inedită, care i-ar putea ajuta pe părinţi să afle dacă copilul lor are probleme cu vederea, a fost prezentată de doi tineri studenţi în cadrul ediţiei de la Cluj a Innovation Labs 2019.

Printre ideile prezentate în acest weekend la a şasea ediţie locală a Innovation Labs se numără şi cea a doi studenţi de la UTCN Cluj-Napoca, care au dezvoltat un joc al cărui scop este acela de a-i ajuta pe părinţi să afle dacă cel mic ar putea avea probleme cu vederea şi să programeze, astfel, o vizită la oftalmolog.

Potrivit lui Ionuţ Danci, unul dintre membri echipei, aplicaţia este de fapt un joc, în care copilul trebuie să urmărească traseul unei maşini. Cu ajutorul camerei unui dispozitiv precum telefonul mobil sau o tabletă aplicaţia urmăreşte pupila copilului şi, folosind parametri care sunt stabiliţi la nivel internaţional prin cercetări deja făcute, se poate verifica dacă timpul său de răspuns este bun sau dacă a urmărit bine traiectoria. Aplicaţia ar putea trimite astfel o notificare părintelui.


"Am discutat şi cu un medic oftalmolog, care ne-a spus că, până la opt ani, copiii au o perioadă de dezvoltare a muşchilor de la ochi şi cu o astfel de aplicaţie şi-ar putea da seama dacă ambii ochi focusează cum trebuie. Asta ne dorim să facem cu această aplicaţie, să transmită mesajul că ar fi nevoie de o vizită la medic", a spus Andrei Prodeschi.

O altă echipă a creat o aplicaţie care are la bază tehnologia Transcranial Magnetic Stimulation (TMS) şi presupune ca persoanele majore să aibă posibilitatea a a-şi stimula senzori la nivelul cortexul orbitofrontal lateral, utilizând de asemenea, telefonul mobil. Astfel, stimuli care acţionează la fel precum cafeaua, ar putea fi înlocuiţi de un câmp magnetic controlat de o aplicaţie, având funcţia de a selecta nivelul de cantitate dorită.


Alte aplicaţii au vizat zona de îmbunătăţire a vieţii comunităţii, respective crearea unei aplicaţii care îţi arată care este cea mai apropiată trotinetă electrică oferindu-ţi posibilitatea de a o folosi, sau de a "vizita" expoziţii ale artiştilor locali în parc, cu ajutorul ochelarilor 3D.

Ultimele Stiri
abonare newsletter