Actualitate

Nu mai sunt bani pentru reabilitarea termică a blocurilor

Clujul nu mai are bani europeni pentru reabilitarea termică a blocurilor, dar programul va continua promite primarul Emil Boc.

Edilul Clujului a fost întrebat de un cetăţean dacă în zona Iulius Mall municipalitatea a demarat programul de reabilitare de blocuri, iar răspunsul primarului a fost că pe proiectele europene nu mai există bani.

“În zona Iulius Mall aveţi program de reabilitare a blocurilor, având în vedere că s-au depus dosare? Zona se dezvoltă cu clădiri noi, care arată foarte bine, iar blocurile de lângă arată destul de degradate, fiind vechi. Nu văd să se mişte acest program de reabilitare, se întârzie foarte mult”, a spus clujeanul.


Emil Boc a replicat că, în prezent, 52 de blocuri beneficiază de reabilitare termică.

“Sunt 52 de blocuri cu peste 2500 de apartamente, proiecte aprobate pe fonduri europene, care sunt în diverse faze de lucru, execuţie, licitaţie. Pe proiectele europene nu mai există bani în exerciţiul financiar 2013-2020 pentru reabilitarea termică a blocurilor. Se încheie această etapă pe fonduri europene. Acum, eu am insistat foarte mult la Bruxelles şi în întâlnirile cu oficialii europeni ca pentru 2021-2027 să se asigure resurse financiare suplimentare pentru programul de reabilitare termică a clădirilor publice şi private din ţările foste comuniste pentru că acolo avem mari probleme”, a comentat Boc.


Primarul Clujului le transmite proprietarilor să îşi pregătească dosarele din timp, iar dacă nu vor mai fi fonduri europene, municipalitatea va deschide un program să îi sprijine financiar în acest demers.

“Avem promisiunea că vor fi bani mai mulţi în exerciţiul financiar 2021-2027 pentru reabilitare termică. În concluzie, să vă uitaţi pe site-ul Primăriei că sunt afişate blocurile care astăzi au primit aprobare în urma documentaţiei depuse. Le recomandăm în continuare proprietarilor şi preşedinţilor de asociaţii de proprietari să facă demersurile legale pentru a pregăti documentaţia tehnică, să nu mai aşteptăm după aia doi ani de zile de la momentul când se deschide linia de finanţare ca ei să facă partea de documentaţie necesară accesării fondurilor europene. Dacă nu vor fi fonduri europene, vom deschide un program al Primăriei pentru a sprijini pe cei care doresc să reabiliteze termic blocurile cu sprijin financiar de la municipalitate. Vom continua această politică de sprijinire a asociaţiilor de proprietari pentru reabilitatea termică a blocurilor de locuit”, a mai spus Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter