Actualitate

Cinci scriitori clujeni pe lista nominalizărilor la Premiile Observator cultural

În prima săptămână a lunii aprilie va avea loc cea de XIII-a ediție a Galei Premiilor revistei Observator cultural. Pe lista nominalizaților se află și cinci scriitori clujeni.

Marţi, 9 aprilie cea de-a XIII-a ediţie a Galei Premiilor revistei Observator cultural, în cadrul căreia vor fi acordate premii pentru şase categorii: „Memorialistică“, „Eseu/Publicistică“, „Critică/Istorie/Teorie literară“, „Poezie“, „Debut“, „Proză“.

Astfel, poetul clujean Ion Pop este nominalizat la secțiunea „Critică/Istorie/Teorie literară“,  cu volumul Poezia românească neomodernistă.


Anamaria Șelu este nominalizată tot la aceeași categorie cu volumul Spectacular şi carnavalesc. Guy Debord – o viziune a frumuseţii subversive.

La categoria „Poezie” este nominalizată poeta Ruxandra Cesereanu cu „Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţară. Un manifest”.


Volumul de poezii Păsări în furtuna de nisip scrisă de Ioana Vintilă are șansa să primească premiul pentru debut.

La categoria proză, dintre clujeni a fost nominalizată Florina Ilis cu volumul. „Cartea numerilor”.


Juriul ediţiei din acest an este format din: Bogdan Creţu, Adina Diniţoiu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuş, Iulia Popovici, Alina Purcaru şi Carmen Muşat (preşedinta juriului)

Câştigătorul Premiului „Gheorghe Crăciun“ pentru opera omnia va fi anunţat în seara Galei.


Pe lângă premiul Observator Lyceum (aflat la a patra ediţie), acordat pentru proză de către un juriu alcătuit din liceeni proveniţi de la Colegiile „I.L. Caragiale“, „George Coşbuc“, „Iulia Hasdeu“, „Gheorghe Lazăr“, „Mihai Viteazul“, „Sf. Sava“, „Gheorghe Şincai“, „Tudor Vianu“.

Noutatea acestei ediţii constă în introducerea premiului Observator Universitas, care se va acorda unui volum de poezie (dintre cele aflate pe lista de nominalizări), de un juriu alcătuit din studenţi de la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti.


La ediția de anul trecut a Premiilor Observator Cultural au fost fost premiați alți doi clujeni. Vlad Moldovan a primit premiul pentru poezie cu volumul „Glitch”, iar la categoria Eseistică/Publicistică a câștigat Claudiu Tucul cu volumul Împotriva memoriei. De la estetismul socialist la noul cinema românesc.

abonare newsletter