Actualitate

Proiectul de aquapark, ÎNTÂMPINAT CU PROTESTE ÎN CONSILIUL LOCAL. “Primăria măsoară calitatea vieţii cu specii de peşti”

Protest în Consiliul Local împotriva deciziei Primăriei Cluj-Napoca de a construi un aquapark în Gheorgheni-Becaş. Mai mulţi locuitori de la Pata Rât , susţinuţi de societatea civilă, au afişat mesaje în timp ce primarul Emil Boc explica cum va arăta viitoarea investiţie. “Primăria Cluj-Napoca măsoară calitatea vieţii cu specii de peşti şi meduze şi nu cum locuiesc clujenii în acest oraş. Asta vă aduce voturi, domnule Boc?”, au susţinut protestatarii.

“Aţi găsit teren pentru toboganul King Cobra, dar nu găsiţi teren pentru locuinţele sociale?”, “2.000 de persoane pe oră vor cobori pe toboganele de la aquapark. Ştiaţi că atât este şi numărul de persoane care locuiesc în Pata Rât pe oră, pe minut, în fiecare secundă?” sau “Nu faceţi locuinţe sociale în Cluj ca să nu faceţi concurenţă pentru dezvoltatorii imobiliari?”, au fost doar o parte din mesajele locuitorilor de la Pata Rât.

Sala de Sticlă s-a dovedit neîncăpătoare, marţi, la şedinţa de Consiliu Local, unde s-a discutat despre ridicarea unui aqua park în zona Gheorgheni-Becaş.


Prezenţi la şedinţă, deputatul Adrian Dohotaru, preşedinţi de asociaţii de locatari din cartierul Între Lacuri, dar şi clujenii care locuiesc în vecinătatea investiţiei ce se va ridica, şi-au arătat nemulţumirile faţă de proiect şi au cerut Primăriei să găsească o altă locaţie pentru aquapark.

Aberaţie ecologică?

“În urma unei petiţii semnate de 3.000 de clujeni aţi acceptat ideea de parc, nu de aquapark. În urma unei idei de bugetare participativă aţi aprobat ideea de parc. Văd mari probleme cu acest proiect. Principalele probleme sunt legate de faptul că acele clădiri depăşesc limita maximă de utilizare a terenului conform PUG. S-a vorbit despre faptul că este un aquapark minim invaziv. Este o aberaţie. Imaginaţi-vă un parc natural cu un aquapark în Parcul Natural Văcăreşti. Ar fi o aberaţie în termeni ecologici. Noi suntem pentru aquapark, dar într-o altă zonă a Clujului. Acolo va fi trafic auto odată cu cartierul Sopor. Noi propunem un parc natural, fără intrare și nu un aquapark cu taxă de intrare, unde se estimează că biletul de intrare este de 75 lei. Pentru o familie cu doi copii va fi un efort foarte mare. Noi propunem o variantă în care te bucuri de natură, te bucuri de oxigen, gratuit şi general, întregind zonele existente. Baza sportivă Gherogheni poate să aibă continuitate în acest parc natural. Vorbim de o suprafaţă de 66 de hectare, cel mai mare spaţiu public verde al oraşului. Este o zonă cu o biodiversitate bogată. Sunt 67 de specii de păsări acolo, am văzut căprioare, vidre, iepuri, veveriţe, de ce să nu păstrăm? Această faună va dispărea parţial odată cu cartierul Sopor. Aquapark-ul îl putem face în altă parte. Se poate gândi o altă locaţie”, a susţinut deputatul USR Adrian Dohotaru.


„Suntem şocaţi că sub geamurile noastre ne trezim cu tobogane”, “Nu e posibil aşa ceva, sub blocuri. Vă rog foarte mult nu ne băgaţi sub geamuri un asemenea proiect”, „Niciun parc de distracţie nu este în oraş. Aşa ceva să băgăm în mijlocul oraşului, neţinând cont de dorinţele oamenilor”, “Un aquapark generează zgomot, nu poţi sta patru luni cu geamul închis, că cineva ţipă în continuu”, au fost câteva din mesajele clujenilor pentru primarul Emil Boc.

Emil Boc a explicat că este singura locaţie pe care Primăria o deţine.


„Dacă am fi avut am fi optat pentru altă locaţie, este singura care se pretează la aquapark”, a spus Boc.

Consilierii locali PSD au propus amânarea proiectului, fără succes însă.


Boc: “Clujul are nevoie de aqua park”

Emil Boc spune că oraşul are nevoie de acest obiectiv.

“Fiecare punct de vedere e important, fiecare părere contează. Acest proiect este necesar clujenilor, din nefericire, Clujul astăzi nu are un aquapark care să le ofere clujenilor şansa de a petrece momente plăcute. Considerăm că este necesar ca un asemenea proiect să fie realizat în Cluj-Napoca. Acest proiect este realizat în zona Gheorgheni-Becaş. Aici avem o suprafaţă de teren de 52 de hectare care sunt cu destinaţie de spaţiu verde şi de agrement. Am discutat acest subiect cu ocazia bugetării participative, unde am decis ca acest spaţiu să-şi păstreze destinaţia de spaţiu verde. Propunerea specialiştilor este că acolo este singurul teren proprietate publică pe care oraşul îl are. Este unul care ar respecta condiţionalităţile zonei de agrement, de parc, de relaxare. Discutăm de 12 hectare de teren din cele 52 pe care se propune a se analiza amplasarea unui aquapark. Din cele 12 hectare de teren, doar 2,2 hectare teren reprezintă partea care va închisă publicului, acea parte care vizează zona de intrare cu bilet. Restul, 10 hectare, este suprafaţă deschisă, cu acces nelimitat. Din această suprafaţă, 6,7 hectare sunt spaţii verzi care îşi păstrează destinaţia cu acces nelimitat”, a spus Boc.


Edilul spune că proiectul nu va afecta spaţiul verde.

“Acest proiect a fost conceput pentru a se încadra în profilul zonei de agrement. Veţi vedea că acest proiect urmăreşte o situaţie minim invazivă din perspectiva zonei verzi pe care o avem. Altfel spus, spaţiile verzi vor avea circulaţie publică nelimitată, va exista şi un acvariu, cu meduze, peşti, cu acces nelimitat. Va trebui realizat un drum cu două poduri. Nu vom perturba ecosistemul existent, vom crea un acces separat din centura metropolitană care se va face şi care să dea posibilitatea unui acces decent, fără să stricăm ecosistemul prezent. Acest teren de sport care există astăzi acolo, acea pistă care e acolo îşi păstrează în continuare existenţa. Nu sunt afectate aceste suprafeţe de teren”, a mai spus Boc.

Primarul a mai spus că votarea proiectului nu înseamnă că se decide definitiv amplasarea unui aquapark în zona Gheorgheni-Becaş.

“Nu s-a luat decizia finală. Dacă Primăria ar dispune de cele 43 milioane de euro, cât costă realizarea aquapark-ului, am dori să facem o investiţie a municipalităţii. Decizia nu se ia astăzi. Astăzi nu se decide definitiv dacă acolo se va realiza un aquapark sau nu. Realizarea unui asemenea obiectiv presupune parcurgerea unor etape: realizarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici, care să spună ce este acolo, cât costă, aprobarea acestor indicatori şi a studiului de fezabilitate, dacă votul va fi pozitiv mergem la etapa care vizează contractarea şi realizarea unui studiu de fundamentare a deciziei de concesionare a lucrărilor, adică acel studiu de fundamentare va veni cu detalii mult mai amănunţite, evident cu o prealabilă dezbatere publică, în vederea fundamentării realizării acestui aquapark. Ulterior, va urma prin licitaţie atribuirea contractului de concesiune dacă va fi cazul în parteneritat public privat sau realizarea de către primărie a obiectivului, după care operarea aquapark-ului.  Construcţia efectivă este preconizată a dura doi ani. Încă suntem departe de finalizarea unei decizii”, a conchis Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter