monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Regulamentul blocului, respectat chiar și de cei aflați în vizită, nu doar de proprietari

Până în septembrie 2019, toate asociațiile de proprietari sunt obligate să adopte un regulament al blocului, potrivit noii legislații privind asociațiile de proprietari.

Cu o întârziere de aproape două luni, autoritățile au publicat recent modelul documentului care stabilește normele și regulile traiului la bloc și ale cărui prevederi trebuie respectate de către toți cei care intră în acea clădire, scrie avocatnet.ro.

În luna septembrie a anului trecut a intrat în vigoare actul normativ ce stabilește noul cadru legislativ al asociațiilor de proprietari, respectiv Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.


După cum stabilește acest act normativ, asociațiile de proprietari sunt obligate să întocmească un regulament al blocului până în luna septembrie a acestui an. Potrivit legislației, prevederile regulamentului de bloc trebuie respectate de absolut toate persoanele care intră în acel bloc, nu doar de proprietarii de apartamente sau chiriașii care locuiesc în acel bloc.

Concret, pe lângă cele două categorii amintite mai sus, regulamentul de bloc trebuie respectat și de persoanele care sunt găzduite pentru puțină vreme într-unul dintre apartamentele imobilului, dar și de către cei ce se află în trecere prin bloc, indiferent de motiv.


“Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament”, se precizează într-un act normativ publicat recent.

Este vorba, mai exact, despre Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1.058/2019 privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului, document care a fost publicat de curând în Monitorul Oficial și care stabilește modelul regulamentului de bloc.


În continuare, documentul stabilește că cei ce trebuie să informeze chiriașii sau persoanele care doar tranzitează spațiile comune ale clădirii sunt chiar proprietarii apartamentelor. În cazul în care regulamentul nu este respectat, locatarii pot sesiza neregulile la președintele sau comitetul executiv al asociației.