Actualitate

Un absolvent al Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj a lansat un ghid despre munții Șureanu

Un produs unic în România, un ghid turistic despre Munţii Şureanu - numiţi ''Elveţia Estului'' şi, în acelaşi timp, un îndrumător pentru turiştii care vor să afle tainele schiatului, a fost lansat, la acest sfârşit de săptămână, la Poarta Raiului, de Florian Rareş Tileagă, jurnalist de călătorii, critic de film şi teatru şi, iarna, monitor de schi.

Lansat sâmbătă seara în prezenţa proprietarilor de schi şi cabane din Munţii Şureanu, interesaţi să se folosească de acest produs, volumul "Paşi Liberi. Ghidul Schiorului, la Şureanu" este, potrivit autorului, "un produs unic în ţară", prin subiectele abordate - Domeniul Schiabil Şureanu, relaţia între schior şi corpul său, relaţia între schior şi echipamentul său, originile schiului etc.

"Nu s-a mai scris, până acum, un ghid despre Şureanu, care să fie, totodată, o prezentare a zonei şi a Domeniului Schiabil Şureanu, un îndrumător pentru turiştii care vor să cunoască schiul, un tutorial de înţelegere a echipamentului de schi, un sprijin moral pentru schiorii care întâmpină blocaje psihologice", a afirmat Florian Rareş Tileagă informează Agerpres.


Volumul cuprinde şi o confesiune a autorului, care este şi monitor de schi, precum şi un pamflet la adresa moravurilor din schi şi o ilustrare sintetică a Munţilor Şureanu, ca ofertă de produse turistice pe timp de iarnă-vară.

"De fapt, ghidul este unic prin aceea că este sintetic: fiind, în acelaşi timp, un ghid de psihologie a schiorului, este şi un ghid de drumeţii. Şi, fiind în acelaşi timp, un ghid de drumeţii, este la fel de mult un ghid de produse turistice - schi, airsoft, mountain-biking, off-roading etc", a menţionat Tileagă.


Volumul "Paşi Liberi. Ghidul schiorului, la Şureanu" este realizat în regim propriu de către autor, care este jurnalist de călătorii şi fotograf şi, totodată, critic de film şi teatru pentru diverse publicaţii de specialitate, fiind absolvent al Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj. Pe timp de iarnă lucrează ca monitor de schi, conducând o şcoală de schi din Munţii Şureanu.

Situat în extremitatea sudică a judeţului Alba, zonă denumită "Elveţia Estului" sau 'Elveţia României', Domeniul schiabil Şureanu este amplasat la cea mai mare altitudine din ţară, la două mii de metri. Are zece pârtii, în lungime totală de 18 kilometri, unde zăpada persistă până târziu, în primăvară, fiind printre ultimele locuri din ţară în care se mai poate schia până la începutul lunii aprilie.

Etichete: ghid turistic
abonare newsletter