Actualitate

Laura Codruța Kövesi, despre copilărie și viața de student în Cluj

Laura Codruța Kövesi, invitată în emisiunea „La radio”, moderată de Andreea Esca, a vorbit despre copilărie, studenție, tinerețe, despre factorii care au influențat-o să ajungă luptătoarea anticorupție care este azi.

Laura Codruța Kövesi a crescut până la 7 ani în Sfântu Gheroghe, apoi s-a mutat cu familia în Mediaș, unde și-a petrecut copilăria și adolescența. Cu tată procuror și mamă profesoară de limba și literatura română, fostul procuror șef al Direcției Anticorupție, a avut o copilărie care oricare alta. Părinții au fost cel mai bun exemplu de bunătate și corectitudine.

„Amândoi au fost buni cu mine (n.r.- părinții). Nu pot să spun că au fost severi. Au fost buni și cu mine și cu fratele meu. Am învățat de la ei să fiu corectă în tot ceea ce fac, să fiu sinceră cu oamenii și să-i tratez pe toți în mod egal. Ei au fost buni tot timpul cu oamenii din jurul nostru, au fost buni cu noi și cred că acesta este cel mai important lucru pe care l-am învățat de la ei”, mărturisește Kövesi.


Sportul, principala activitate în copilărie

Se juca în fața blocului cu ceilalți copii hochei cu niște bețe și câte o conservă goală de pateu, apoi la Mediaș a făcut cunoștință cu baschetul, care a învățat-o să muncească și cum e să faci parte dintr-o echipă.

„Foarte mult sport am făcut cât am fost copil. Fiindcă atunci nu aveai altceva de făcut. Ori citeai cărți, ceea ce oricum am făcut, fiindcă aveam lecturi obligatorii, dar cam așa ne petreceam timpul. Pe mine asta m-a ajutat foarte mult. Fiind într-o echipă înveți de mic să te bazezi și pe alții, înveți de munca în echipă, să te bucuri de o victorie, să știi ce înseamnă competiția, să fii corect, fiindcă în sport fair-play-ul ți se imprimă încă din prima zi”, explică fostul procuror-șef DNA.


Facultatea de Drept de la Cluj și viața în cămin

La liceul a învățat matematică și fizică, unul dintre cele mai bune din oraș. Apoi, avându-l exemplu pe tatăl ei, în clasa a unsprezecea, Laura Codruța Kövesi a ales Facultatea de Drept de la Cluj-Napoca. Cu toate că tatăl ei a încercat să o convingă să devină notar, în anul trei de facultate a ales să calce pe urmele părintelui. În anii de studenție, Laura Codruța Kövesi a stat în cămin.

„În primul an am stat patru fete într-o cameră, apoi din anul doi și trei Facultatea de Drept a fost mutat-o în altă cămine, stăteam câte două. A fost bine că am învățat să gătim, să ne gospodărim”, își amintește fostul procuror-șef DNA.


Despre profesorii clujeni, Laura Codruța Kövesi își amintește cu drag și mărturisește că din cărțile scrise de ei, mai învață și acum.

Cu toate că majoritatea timpului și-l petrecea învățând, nu a renunțat la prima ei iubire și anume baschetul. În perioada facultății, Kövesi a jucat baschet la echipa din Cluj-Napoca, dar și la Dej în cel de-al doilea an de facultate.


Procurorul a spus în cadrul emisiunii și ideea după care se ghidează în viață: „Să-ți faci meseria cu pasiune, nu cu patimă. Ca să fii fericit în viață, trebuie să mergi cu plăcere acasă și la muncă”.

Vezi interviul integral aici:


Ultimele Stiri
abonare newsletter