Actualitate

Mărțișoarele au umplut Clujul. FOTO

Clujul a fost cuprins de o atmosferă de primăvară. În centrul orașului, vânzătorii de mărțișoare așteaptă răbdători clienți. Nu duc lipsă de cumpărători. Clujenii se opresc, studiază atent și iau cele mai inedite mățișoare pentru cei dragi.

Prima zi a lunii martie, ziua Mărțișorului se arată a fi călduroasă, de primăvara. Natura începe să își dea jos straturile de zăpadă, iar primele semne ale primăverii îi surprind pe clujeni mai veseli, mai binedispuși, cu speranța că în sfârșit a trecut iarna.

Desigur, mărțișoarele sunt din cele mai variate și se găsesc la tot pasul. Cea mai grea misiune este să alegi mărțișorul care se potrivește fiecărei persoane dragi. Cu atâtea modele, culori și mărimi, cu siguranță nu este ușor.


Printre ghiocei, hornari, trifoi cu patru foi, mașinute, flori, albine sau cine știe ce alte modele, clujenii se mai întâlnesc și mai schimbă câte o vorbă. Apoi, cu buzunarele pline de mărțișoare sau câte o plăsuță, se îndreaptă spre casă.

O tradiție de mii de ani

Originile sărbătorii mărțișorului nu sunt cunoscute exact. Cercetări arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărțișorul, datând de acum cca. 8.000 de ani.


Nu se știe cu exactitate de când datează obiceiul mărțișorului, însă pare să fie prezent pe meleagurile României încă de la începuturi. Acum, mărțișorul are diverse forme și culori. Trifoiul cu patru foi și hornarul aduc noroc, ghiocelul vestește primăvara, iar unele au chiar forma unor personaje de desene animate, pentru cei mici. Însă pe vremuri, șnurului alb cu roșu și ciucuri în capăt i se alătura un simplu bănuț de material, iar acesta era dăruit de fete, băieților, nu invers cum se practică acum.

Mărţişorul este un simbol al renaşterii naturii, odată cu venirea primăverii, şi al speranţei, fiind dăruit celor dragi pentru a le aduce noroc. Mărțișoarele se poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.


Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei - vestitori ai primăverii.

Mărțișorul, în patrimonial cultural UNESCO

În luna decembrie a anului 2017, Mărțișorul a fost inclus  în patrimoniul cultural al UNESCO. . Mărțișorul este un element de patrimoniu cultural imatierial specific ariei geografice reprezentate de cele patru țări care au susținut acest proiect: România Bulgaria, Moldova și Macedonia.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter