Actualitate

Boc vrea să grăbească proiectele majore. Banii pentru centura metropolitană, prea puțini

Prezent la întâlnirea Alianței Vestului (AVE) cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE), primarul municipiului Cluj-Napoca a dezvăluit proiectele majore pe care asociaţia vrea să le dezvolte şi pentru care dorește finanţare pe viitorul exerciţiu financiar unional, 2021-2027, alături de Guvernul României.

Potrivit declarațiilor lui Emil Boc, la întâlnirea de la Timișoara au participat și reprezentanții Guvernului Dăncilă. Edilul a explicat că, deși unele proiecte, cum ar fi centura metropolitană Cluj, ar trebui demarate de Guvernul României, autoritățile locale doresc să finalizeze proiectele mult mai repede, încercând să obțină finanțare de la Uniunea Europeană.

„Am fost la Timișoara pentru a discuta prioritățile regiunii noastre, prioritățile municipalităților, și să găsim împreună soluții pentru atragerea de fonduri din exercițiul financiar 2021-2027. Problemele comune sunt cele legate de mobilitate, modernizarea infrastructurii rutiere și feroviare, dar și cele legate de forța de muncă. Am discutat despre proiecte cu caracter regional, precum finalizarea Autostrăzii Transilvania, trenul de mare viteză între Timișoara și Cluj-Napoca sau Spitalul Regional de Urgență”, a precizat Emil Boc, la un post de radio local.


Edilul a amintit și de faptul că Primăria municipiului Cluj-Napoca pune la bătaie 7 hectare de teren în Borhanci pentru construcția Spitalului de Copiii, care ar trebui să aibă, la rândul său, caracter regional.

150 de milioane de euro NU sunt suficienți pentru Centură!

Boc a reiterat cele trei proiecte majore pe termen lung ale Clujului: centura metropolitană, trenul și metroul metropolitan, respectiv Cluj Innovation City. Pentru primul proiect, cei 150 de milioane de euro prevăzuți în prezent nu vor fi de ajuns, recunoaște primarul.


„Acum sunt prevăzuți 150 milioane de euro (n.red. pentru centura metropolitană), care există la Guvern, dar se pare că va costa mai mult, având în vedere probleme tehnice care s-au ivit. De asemenea, legat de trenul metropolitan și metrou, am dori să prindem niște bani măcar pentru începutul proiectului, apoi din exercițiul financiar următor să atragem o altă parte din sumă. Este greu de crezut că vom avea miliardul de euro necesar doar din bani europeni”, admite Boc, care a dezvăluit că este vehiculată ideea construcției mai multor stații intermediare pe tronsonul planificat.

Primarul susține că reprezentanții Comisiei Europene au confirmat că proiectele municipalității se pliază pe cerințele UE, însă va fi nevoie de un parteneriat în trei – între autoritățile locale, Guvernul României și Uniunea Europeană. Negocierile între Comisia Europeană și Guvern, care vor începe din luna septembrie, vor tranșa modul în care vor fi obținute finanțările europene, potrivit declarațiilor lui Emil Boc.

abonare newsletter