Actualitate

Să râdem cu Alin Tişe. “Groapa de gunoi se închide în martie 2020”. CJ Cluj “închide” groapa de la Pata Rât în fiecare lună...de 8 ani!

Închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât a ajuns o afacere de zeci de milioane de euro. Aşa se poate explica “graba” Consiliului Judeţean Cluj de a închide rampa de deşeuri…de 8 ani de zile.

Într-o postare pe Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, spune că în luna martie 2020 se vor finaliza lucrările de închiderea a rampei de la Pata Rât, iar după 70 ani de utilizare de către clujeni, vechiul depozit de la Pata Rât “va deveni un deal înverzit”.

“Pata Rât nu înseamnă groapa de gunoi a Consiliului Județean Cluj. Pata Rât înseamnă 70 de ani de depozitare a deșeurilor colectate din Cluj”, spune Tişe, care trece în revistă ce a făcut instituţia pe care o conduce în tot acest timp.


“În 2015 a fost atribuit contractul de închidere pentru depozitele Pata-Rât, Turda, Gherla și Huedin. 10 luni s-a așteptat un răspuns de la Ministerul Mediului privind noile obligații de închidere a depozitului Pat Rât. În 2017, după finalizarea proiectării închiderii celor patru depozite, am semnat contractul de execuție pentru lucrările aferente cantităților suplimentare de deșuri depuse, iar în luna martie 2017 au început lucrările de închidere”, aminteşte Tişe.

Preşedintele CJ Cluj menţionează şi alunecările de teren din iulie 2017, dar fără să scoată o vorbă despre suplimentarea suspectă, ca să nu spunem ilegală, a contractului (de două ori!?) pentru închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât.


Unde se vor depozita deşeurile după închidere Pata Rât? Tişe e optimist şi spune că după ce întregul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor – SMID va intra în totalitate în funcțiune, toate deșeurile de pe raza județului vor fi depozitate la centrul ecologic cel nou. Nu mai trebuie să (re)amintim că faimosul Centru de Deşeuri e doar o poveste frumoasă.

“În prezent, toate deșeurile municipale se duc la rampa RADP iar cele județene, parțial, la rampa temporară a operatorului privat Strict Prest”, spune Tişe.


Rampa de gunoi de la Pata Rât se tot închide de pe vremea lui Tişe, Uioreanu, Vakar, Seplecan, Mânzat...din nou Tişe

În 2011, când Consiliul Judeţean anunţa pentru prima dată că începe lucrările la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) se vorbea despre închiderea rampelor de gunoi neconforme din judeţ. Atunci, preşedintele instituţiei era Alin Tişe.


În 2014, Consiliul Judeţean anunţa că lucrările la CMID se vor finaliza în decembrie 2015, iar închiderea şi ecologizarea celor şase depozite de deşeuri neconforme din judeţul Cluj, respectiv Pata Rât, Dej, Gherla, Huedin, Turda, Câmpia Turzii, era estimată a se finaliza în decembrie 2015. La acea vreme, Horea Uioreanu, preşedintele de atunci a Consiliului Judeţean, era arestat preventiv pentru fapte de corupţie, iar conducerea instituţiei era asigurată de Vakar Istvan.

În 2015, Consiliul Judeţean sub conducerea lui Mihai Seplecan anunţă, din nou, închiderea Pata Rât, prin predarea amplasamentului firmei Nord Conforest. „Actuala rampă de deşeuri, cu o suprafaţă totală de cca. 18 ha, va fi  acoperită cu un strat de pământ peste care se va realiza o înierbare a întregii suprafeţe”, se arată într-un comunicat de presă al CJ Cluj.


În noul mandat, Alin Tişe a anunţat la interval de 2 luni că se închide Pata Rât.

Ultimele Stiri
abonare newsletter