Actualitate

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt: Maghiarii nu cer drepturi care să fie fără precedent în Uniunea Europeană

Semjén Zsolt, vicepremierul Ungariei, a declarat vineri, la Cluj-Napoca, în deschiderea Congresului UDMR, că maghiarii din Bazinul Carpatic şi din România nu cer drepturi care să fie fără precedent în Uniunea Europeană.

Semjén Zsolt a declarat că ungurii nu cer mai mult decât primesc românii din Ungaria, anume dreptul de a-şi folosi simbolurile - imnul şi steagul lor - atunci când vor. Acesta susține că parteneriatul dintre UDMR și Guvernul Ungariei este o colaborare bazată pe încredere, la fel și relația dintre Kelemen Hunor și Orbán Viktor, premierul Ungariei.

Semjén Zsolt, care este şi preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat (KDNP) din Ungaria, a afirmat că în UE există foarte multe exemple de drepturi acordate minorităţilor.


„Orice partid maghiar din Bazinul Carpatic, UDMR, Ungaria niciodată nu a cerut, nu a revendicat, drepturi minoritare care să fie fără precedent în Uniunea Europeană. Şi avem foarte multe exemple. Şi dacă am putea accepta că există drepturi minoritare, că există drepturi de administraţie publică care le revin altor naţiuni şi naţionalităţi în UE, dar nu li se cuvin maghiarilor din Transilvania, atunci am accepta că suntem cetăţeni de rangul doi al UE, că suntem mai puţin şi mai prejos decât celelalte naţiuni, naţionalităţi din UE. Noi nu suntem mai prejos decât nimeni! Şi dacă altora li se cuvine, ni se cuvine şi nouă! Dacă pentru alţii este posibil, şi pentru noi este posibil. Motiv pentru care nu cerem românilor decât recunoaşterea şi înţelegerea că tot ceea ce cerem noi este o evidenţă. Şi că există exemple foarte multe în UE. Şi declaraţia de la Alba Iulia, nu este nicio extremitate în toate acestea, ci este o normalitate", a spus Semjén Zsolt.

Acesta a mai amintit că printre foarte multe roluri pe care le are se numără şi acela de a veghea asupra minorităţilor din Ungaria şi a precizat că nu are decât cuvinte de recunoştinţă şi de laudă pentru românii din ţara sa şi pentru organizaţiile lor.


„Avem o colaborare bazată pe încredere cu organizaţiile românilor din Ungaria şi trebuie să vă spun că în Ungaria este normal ca românii (...) să intoneze imnul românesc atunci când vor, ei arborează steagul românesc atunci când vor, îşi expun simbolurile româneşti atunci când vor. Nici noi nu cerem altceva pentru simbolurile noastre, pentru imnul şi steagul secuiesc", a spus Semjén Zsolt.

La Cluj-Napoca are loc vineri şi sâmbătă cel de-al 14-la congres al UDMR în cadrul căruia vor avea loc dezbateri cu privire la adoptarea raportului conducerii formaţiunii şi va avea loc alegerea preşedintelui, Kelemen Hunor fiind singurul candidat. De asemenea, va avea loc o dezbatere a candidaţilor UDMR la alegerile europarlamentare din acest an.

Ultimele Stiri
abonare newsletter