Actualitate

Un tânăr ciclist va reprezenta Clujul la Paris. E PRIMUL CLUJEAN care pedalează 1.225 km în turul Paris-Brest-Paris.

Alexandru Micluț va participa la cel mai vechi tur de ciclism de anduranță din lume.

Alexandru Micluț (30) este un ciclist care s-a mutat din București în Cluj și a fost încă de mic pasionat de sport, practicând karate și alergare. Dragostea sa pentru ciclism a luat naștere la începuturile anului 2012, atunci când și-a cumpărat prima dată o bicicletă din nevoia de a se deplasa.

În anul 2012, tânărul a început să practice ciclismul, iar în 2016 a început să se ocupe de ciclismul de anduranță, care este un sport greu se practicat, la care nu e nevoie doar de rezistență fizică, ci și de una psihică.


„În orice sport pe care îl practici, dacă vrei să faci performanță, trebuie să o iei gradual. În 2012 am început cu distanțe relativ scurte, undeva între 20 și 60 de kilometri. Apoi, ciclismul s-a lipit atât de bine de mine încât am zis că vreau să încerc mai mult. Am ajuns la 100, 150 de kilometri, până la peste 1400 de kilometri”, explică Alexandru Micluț sau, după cum îi spun prietenii, Vlad.

Rezistența psihică, mai importantă decât cea fizică

Ciclismul de anduranță nu se practică doar pe drumuri drepte și când e soare afară. Tânărul a pedalat chiar și la -20 de grade, iar pentru a rezista la condiții grele, este nevoie de o putere psihică incredibilă.


„În sportul de anduranță nu e vorba doar de o pregătire fizică propriu-zisă și creșterea distanțelor progresiv, e vorba și de o pregătire psihică. Fără psihic nu faci absolut nimic. Poate undeva la 80-90% contează cât de multe reușești să reziști psihic unui asemenea efort”, spune ciclistul.

De-a lungul carierei sale sportive, Alexandru Micluț a reușit să facă performanță de nenumărate ori. Una dintre cele mai memorabile curse este cursa Trans Carpathian Epic, în cadrul căreia a parcurs 616 kilometri în 60 de ore, timp în care a traversat și Transalpina și Transfăgărășanul. O distanță asemănătoare străbătută de el a fost cursa București – Cluj-Napoca – Câmpia Turzii, de 600 de kilometri.


Peste 1400 de kilometri, de-a lungul Dunării

În acest sport, există anumite etape pe care fiecare ciclist trebuie să le depășească, trebuie să treacă prin niște calificări, ture care au distanțe de 200, 300, 400 și 600 de kilometri. Odată terminate această sită, pot participa la ultra brevete, la ture de peste 1.000 de kilometri. Cea mai lungă cursă la care Vlad a participat a fost de 1.440 de kilometri, de la București, până unde iese Dunărea din țară și înapoi. Turul nu a fost însă unul ușor.

„Nu am vrut să renunț niciodată. M-am trezit pus în situația în care mi-a clacat genunchiul din cauza efortului și atunci a fost un oarecare moment de cumpănă. Am avut suportul colegilor de echipă și am reușit să continui și să termin în niște dureri fantastice”, mărturisește Vlad.


Singurul ciclist clujean care va participa la cel mai vechi tur din lume

În acest an, Alexandru Micluț va participa la Paris-Brest-Paris, o cursă de 1.225 de kilometri. Acest tur este cel mai vechi din lume.

„În 2019 sunt calificat la Olimpiada Cicliștilor de Anduranță Paris-Brest-Paris. Este cel mai vechi tur din lume. România chiar oferă cicliști la această Olimpiadă. Sunt 66 de turiști înscriși până în acest moment. Din Cluj sunt singurul. Este una dintre cele mai grele ture de aduranță, ținând cont că sunt 1225 de kilometri cu peste 12.000 de metri diferență de nivel”, explică tânărul.


Planuri de viitor

Alex nu dorește să se oprească doar la această olimpiadă, ci vrea să își depăsească în continuare limitele și să participe chiar și la cea mai lungă cursă din lume, cursa Trans-Siberiană, de 9.000 de kilometri.

„În 2020 vreau să termin cursa trans-continentală, o cursă ce presupune parcurgerea a peste 4.000 de kilometri prin toată Europa și în 2021 cursa Trans-Siberiană”, spune Alex.

Ultimele Stiri
abonare newsletter