Actualitate

Clujul, cel mai eficient oraș din România în lupta împotriva poluării, dar departe de optim

Primăria din Cluj-Napoca se numără printre cele care acționează cel mai decis în direcția reducerii poluării alături de Timișoara și Galați, arată un studiu realizat de ONG-ul Observatorul Român de Sănătate.

Potrivit rezultatelor studiului niciuna din marile primării din România nu a reușit să acumuleze măcar jumătate din scorul maxim posibil acordat pentru acțiunile anti-poluare.

Cel mai puțin preocupate de reducerea poluării și efectele acesteia asupra sănătății locuitorilor sunt primăriile Ploieşti, Constanța şi Craiova. La mijlocul clasamentului se află București, Iași, Oradea și Brașov.


Poluarea, o problemă tot mai apăsătoare

Datele oficiale prezentate de Organizația Mondială a Sănătății şi Comisia Europeană arată că traficul supra-aglomerat din marile orașe românești s-a transformat într-o gravă problemă de sănătate publică.

Din cauza poluării aerului, în România se pierd mai mulți ani de viață sănătoasă decât în India. Poluarea aerului omoară în fiecare an peste 23.000 de români, provocând boli precum cancer pulmonar, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, infecții respiratorii inferioare și boală pulmonară obstructivă cronică.


În octombrie 2018, Ministerul Mediului a fost notificat de Curtea Europeană de Justiție cu privire la începerea procesului pe care Comisia Europeană l-a intentat României pentru că nu rezolvă problema particulelor în suspensie din aerul respirat în București.

Potrivit informațiilor culese de Observatorul Român de Sănătate, de la autoritățile locale sau din surse oficiale, datele referitoare la poluarea aerului din România sunt îngrijorătoare.


România este a 5-a țară ca număr de ani de viață sănătoasă pierduți din cauza poluării aerului din cele 28 de state UE.

Poluarea aerului omoară de 10 ori mai mulţi români decât accidentele rutiere.


23.960 decese premature s-au produs în 20168 în România din cauza poluării cu particule în suspensie.

Particulele în suspensie (PM) sunt particule solide și lichide suspendate în aerul înconjurător, fiind responsabile pentru decesele premature prin atac cerebral, cancer pulmonar și boli cardiovasculare. Există două tipuri de PM: cele grosiere PM10 și cele fine PM2,5. Acestea din urmă sunt nocive pentru sănătate chiar și la concentrații mici în aer deoarece pătrund în plămâni. Media anuală a României în privința concentrațiilor de PM este peste media UE.


8.430 decese premature se produc în România din cauza poluării cu NOx. Principala sursă de poluare cu NOx este traficul rutier. NOx produc decese premature prin boli respiratorii, boli hepatice și boli de sânge. Media anuală a României în privința concentrațiilor de NOx este apropiată de media UE.

Pistele de biciclete din Cluj, puțin folosite

Printre criteriile realizării clasamentului s-a numărat și infrastructura care face posibilă reducerea poluării, cum sunt pistele de biciclete.

Va reamintim că la Cluj-Napoca s-a finalizat anul trecut proiectul Bike Sharing, cu finanțare europeană.

Aşa cum Monitorulcj.ro a mai semnalat, proiectul prezintă încă multe neajunsuri, în special cauzate de amenajarea  necorespunzătoare a pistelor, dar și de lipsa traseelor de legătură între Floreşti şi Cluj-Napoca. Proiectul trebuia finalizat conform contractului iniţial în august 2013, iar costurile de 2,6 milioane de euro au crescut la 3,1 milioane de euro.

abonare newsletter