Actualitate

Aproximativ 100 de clujeni au manifestat împotriva intimidării Laurei Codruței Kovesi - FOTO

Clujenii au ieșit, joi seara, în stradă pentru a o susține pe fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, și împotriva legilor votate de către Parlamentul și Guvernul României.

La începutul mitingului, oamenii ieșiți în stradă au fost înștiințați de către jandarmi că protestul este ilegal și i-a îndemnat să evacueze zona, urmând să fie aplicate măsurile legale.

Participanţii la miting s-au adunat, joi seara, în jurul orei 19 pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca având pancarte cu mesaje precum "Să se facă dreptate", "Corupţia e unealta KGB, corupţii sunt trădători", "Susţinem LCK. Stop intimidării".


Ei au scandat "Kovesi nu uita, Clujul e de partea ta", "Uniţi salvăm toată România", "DNA te vom apăra", "Codruţa te vom apăra", "Jos mafioţii", "Să vă fie ruşine", "Rezistăm, justiţia apărăm" "Afară cu PSD din ţară", "PSD, ciuma roşie", "Analfabeta", "Votăm şi ţara o salvăm".

Mitingul a durat aproximativ o oră și nu s-au înregistrat probleme.


Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Laura Codruţa Kovesi a anunţat că, în cursul serii de miercuri, a primit o citaţie din partea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în justiţie, în calitate de suspect, ea adăugând că este nevinovată şi că îşi va continua drumul în procedura pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european.

Primul protest va fi organizat joi, 14 februarie, de la ora 19.00, la Monumentul Memorandiştilor din centrul Clujului. O zi mai târziu, vineri, 15 februarie, de la ora 18.00, punctul de pornire este Piaţa Unirii.


„Considerăm ca fiind intolerabilă intimidarea Laurei Codruța Kovesi și ne manifestăm susținerea față de ea, precum și față de candidatura pentru Parchetul European. Lupta anticorupție nu poate fi oprită de o mână de oameni certați cu legea. Ne vedem diseară, la Clopot, pentru a transmite un semnal de alarmă celor din jurul nostru și pentru a trimite un mesaj clar secției ce va conduce audierea de mâine. Democrația nu se negociază. Corupția nu se legalizează, iar cei ce luptă împotriva ei nu pot și nu vor fi aduși la tăcere”, scriu cei de la Umbrela Anticorupție Cluj.

Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, a declarat, miercuri, că a primit o citație exact în ziua în care trebuia să plece pentru a se prezenta la Bruxelles.
„Am primit o citație în această seară (n.r. miercuri seară), pe la 8 și ceva. A venit un poliţist cu citaţia. Sunt citată în calitate de suspect pentru ziua de vineri. Sunt enumerate trei fapte: luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă. Nu sunt descrise faptele, însă din ce a apărut în spaţiul public şi de pe anumite site-uri care au publicat inclusiv depoziţii ale martorilor audiaţi în diverse dosare, bănuiesc că este vorba de acel dosar care vizează extrădarea lui Popa Nicolae. Nu cred că este o coincidenţă faptul că am fost citată exact în ziua în care eu intenţionam să plec din țară să mă prezint la Bruxelles”, a declarat Laura Codruța Kovesi.


Kovesi a spus că nu va renunţa la candidatura pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european şi se va prezenta la Bruxelles în vederea audierii din Parlamentul European.

De partea fostei șefe DNA sunt mai mulți politicieni, Dan Barna, Monica Macovei, Raluca Turcan și alții spunând că ceea ce se întâmplă cu Laura Codruţa Kovesi este emblematic pentru ce se va întâmpla în fiecare zi în România.


De partea cealalată a baricadei sunt fostul ministru şi primar al Craiovei Lia Olguţa Vasilescu și deputatul PSD Cătălin Rădulescu, ultimul spunând chiar că fosta șefă DNA „va avea o viaţă foarte grea” şi va fi pusă sub acuzare.

Adina Florea, procuror-şef adjunct al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, a declarat joi că dosarul în care a fost citată Laura Codruţa Kovesi a fost început ca urmare a unei sesizări formulate de fostul deputat Sebastian Ghiţă, în decembrie anul trecut.

Întrebată despre afirmaţiile fostei şefe a DNA, care a spus că dosarul în care a fost citată ar fi un caz vechi de 10 ani, Adina Florea a răspuns: „Este un dosar ca urmare a sesizării lui Sebastian Ghiţă din decembrie 2018. Este o anchetă în desfăşurare, unde se vor respecta toate drepturile şi libertăţile tuturor persoanelor, demnitatea persoanelor cercetate şi, în primul şi în primul rând, se va respecta legea”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter