monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Un an de când a fost lansat „Manifestul de Florești”. Zeci de cerințe de la floreșteni pentru administrația locală

În urmă cu un an de zile, Inițiativa Civică „Ordine și Curățenie în Florești” a lansat un manifest care conținea 83 de puncte cu problemele punctuale din comună și care a fost distribuit la autoritățile locale, la cele ale municipiului Cluj-Napoca, dar și la cele județene.

Un an de zile mai târziu, din păcate, problemele floreștenilor au rămas la fel de actuale. Astfel, manifestul, care a fost structurat pe baza a peste 300 de mesaje pe care locuitorii le-au trimis reprezentanților inițiativei civice încă este un punct de reper important în ceea ce privește neregurile din comuna Florești.

„Acum, la distanță de un an, sintetizând aceste probleme, vă propunem acest document care inventariază carențele majore cu care ne confruntăm, precum și soluțiile care ar trebui implementate astfel încât calitatea vieții noastre din Florești să crească și să devenim o localitate mai civilizată și cu un nivel ridicat de bunăstare al cetățenilor.


Propunem administrației publice locale aceste soluții și încurajăm toți candidații la alegerile locale din primăvara anului viitor – 2020 să adopte acest plan de măsuri pentru dezvoltarea comunei Florești. Este timpul să punem capăt incompetenței, indolenței și stagnării care definește actuala stare de fapt din localitate. Toate investițiile de mai jos se pot face prin atragerea de fonduri europene în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională NV, Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj”, a transmis Daniel Meze, membru al Inițiativei Civice „Ordine și Curățenie în Florești”.

Aici sunt cele 83 de puncte care se regăsesc în manifest.


Infrastructură și Trafic

Extinderea străzii Eroilor la patru benzi prin intubarea Văii Sânaslăului.


Extinderea străzii Cetății în zona fermelor de pui la patru benzi.

Realizarea drumului de ocolire varianta sud dintre Florești și Cluj-Napoca pe aliniamentul străzilor Tăuțiului, Răzoare, Valea Gârbăului, Drumul Sf. Ion și conectarea acestei rute cu zona Subcetate și strada Cetății.


Extinderea liniei de tramvai de la depoul din zona Bucium, Cluj-Napoca, până în Florești pentru a oferi o rută alternativă de transport public la folosirea mașinilor.

Extinderea drumului național, str. Avram Iancu, în zona unităților militare și a Muzeului Apei cu o bandă pe sens care să ofere legături cu interiorul localității.


Pasaje subterane care să fluidizeze circulația rutieră la intersecțiile de pe drumul național, strada Avram Iancu

Drumuri noi de legătură în cadrul localității care să lege străzi interioare care se termină cu fundături și conectarea lor cu străzile Eroilor, Cetății și Avram Iancu.

Preluarea drumurilor private în domeniul public, asfaltarea lor și realizarea de trotuare.

Realizarea unei analize a rețelelor de apă, canal, gaz și curent. Modernizarea rețelelor de apă și curent subdimensionate și înlocuirea rețelei de canalizare care refulează.

Asfaltarea tuturor străzilor din domeniul public, a trotuarelor și aleilor. Amenajarea de locuri de parcare unde există spațiu disponibil.

Extinderea rețelei de iluminat pe toate străzile unde aceasta lipsește.

Realizarea unui parcări subterane cu spațiu pietonal la suprafață în zona centrală care să deservească primăria, grădinița de lângă primărie și cimitirul.

Interzicerea circulației căruțelor pe drumurile naționale și pe arterele principale.

Amenajarea stațiilor de autobuz și realizarea de panouri de informare publică și de publicitate în cadrul acestora.

Amplasarea de oglinzi stradale de calitate pentru siguranța traficului rutier.

Salubritate

Desemnarea unui operator de salubritate în urma unei licitații publice care să asigure ridicarea deșeurilor menajere conform unui grafic optim.

Realizarea de contracte de salubritate la nivel de asociații și proprietari individuali.

Dotarea cu suficiente pubele și containere cu capac la nivel de asociații de proprietari.

Încurajarea colectării selective a gunoaielor menajere prin acordarea de stimulente.

Realizarea împreună cu operatorul de salubritate de campanii de colectare a mobilierului și uleiului uzat, pomilor de crăciun și a aparatelor electronice uzate.

Obligarea constructorilor să dețină containere de gunoi și rampe de spălare a roților.

Notificarea tuturor proprietarilor de teren pline de buruieni, moloz și gunoaie în vederea curățirii lor.

Asigurarea unei salubrități stradale și a unei deszăpeziri corespunzătoare.

Proprietarii de câini atenționați să facă curat după ei sub sancțiunea amenzii.

Amplasarea de coșuri de gunoi și sancționarea celor care le distrug.

Curățirea domeniului public de mașinile abandonate.

Spații Verzi & Divertisment

Realizarea unui parc cu terenuri de tenis, fotbal, fitness și locuri de joacă pentru copii în locul fostului poligon mic de pe strada Tăuțiului.

Amenajarea de spații verzi cu locuri de joacă pentru copii, aparate de fitness pentru adulți și zone amenajate pentru câini în zonele rămase neconstruite dintre blocuri.

Punerea în valoare a ruinelor arheologice de la Cetatea Fetei, transformarea lor în obiectiv turistic și realizarea de circuite turistice prin pădure către Cetatea Fetei.

Valorificarea mai multor puncte de belvedere de pe dealurile din zonă și crearea de circuite turistice prin pădure care duc la zone de panoramă.

Realizarea unui mare Parc de Distracții care să crească calitatea vieții în Florești și să ofere oportunități de petrecere a timpului liber în zona dezafectată a unităților militare.

Încurajarea și notificarea asociațiilor de proprietari să întrețină spațiile verzi care există în jurul blocurilor. Asigurarea de pomi, arbuști și material săditor.

Punerea în valoare a barajului și a malurilor Someșului cu zone de promenadă, spații verzi pentru recreere și zone amenajate pentru grătar și picnic.

Realizarea unei perdele verzi în jurul cimitirului.

Siguranța Cetățeanului și Ordine Publică

Patrule mixte ale Poliției Locale și ale Poliției Naționale pe timp de noapte.

Sancționarea celor care fac chefuri sau pun muzică în apartamente deranjând vecinii.

Rezolvarea problemei câinilor fără stăpân și stimularea adopțiilor acestora.

Notificarea și sancționarea proprietarilor de animale care umblă libere prin localitate.

Urbanism

Stoparea urbanismului sălbatic și adoptarea unor norme de bun simț privind disciplina în construcții: asigurarea de drumuri publice, trotuare, parcări, spații verzi și loc de joacă pentru copii pentru fiecare cvartal nou de blocuri care se construiește.

Respectarea retragerilor legale între construcții și asigurarea unui nivel uniform privind regimul de înălțime.

Realizarea unui spațiu pietonal în jurul primăriei și de piațete publice cu spații verzi în cartiere unde există spațiu neconstruit.

Educație și Sănătate

Creșterea rețelei școlare cu un campus format din creșă, grădiniță, școală generală, gimnazială, liceu și bibliotecă publică.

Acordarea de burse de merit elevilor olimpici și cu rezultate bune la învățătură.

Realizarea unui centru medical permanent care să realizeze periodic campanii de informare și educare privind sănătatea, igiena și medicina preventivă.

Susținerea activităților cluburilor sportive și dezvoltarea infrastructurii sportive. Încurajarea implicării cât mai largi a tinerilor în practicarea sporturilor pentru a avea o populație activă și sănătoasă.

Stimularea activităților culturale, de tineret și a sectorului ONG pentru a crea o dinamică de evenimente care să ofere oportunități de petrecere a timpului liber și de educație alternativă.

Dezvoltare și Transparență Decizională

Realizarea unui departament în cadrul primăriei specializat pentru scrierea de proiecte de dezvoltare cu finanțare din fondurile europene (adoptat modelul Primăriei Oradea).

Realizarea unui parc industrial și atragerea de investitori care să creeze locuri de muncă pentru a oferi bunăstare și a reduce migrația zilnică la job înspre Cluj-Napoca.

Transparentizarea deciziilor care se iau de către primărie, consultarea și informarea cetățenilor cu privire la deciziile administrației publice locale.

Realizarea unei rubrici pe site-ul primăriei unde cetățenii să sesizeze problemele cu care se confruntă.

Rezolvarea problemelor de fond funciar și cadastrarea tuturor terenurilor localității.

Realizarea unei piețe agroalimentare împreună cu fermierii și producătorii agricoli din zonă cu produse proaspete și sănătoase la prețuri mici de producător.

Probleme sociale

Realizarea unui centru social și a unei cantine sociale care să ofere adăpost și hrană pentru persoanele care sunt în dificultate. Organizarea unor campanii de donații de haine, alimente, mobilier și bunuri pentru persoanele aflate în nevoie.

Integrarea, educația și civilizarea țiganilor care locuiesc în localitate. Condiționarea acordării ajutoarelor sociale de muncă în folosul comunității, trimiterea copiilor la școală și frecventarea campaniilor de educație privind igiena și medicina preventivă.

Acordarea de burse sociale și rechizite elevilor care provin din familiile cu probleme.

Realizarea unei campanii de identificare și luare în evidență a tuturor persoanelor care locuiesc în Florești. Stabilirea numărului real de persoane care locuiesc în comună, declararea lor pentru taxa de salubritate și realizarea de buletine sau vize de flotant.

„În vederea realizării acestor măsuri, încurajăm toți oamenii de bună-credință să se implice civic pentru a face o schimbare în bine în comuna noastră. Fiecare să se implice la nivelul lui, de la postări publice pe rețelele de socializare, până la solicitarea de audiențe, depunerea de cereri, memorii, prezența la ședințele de consiliu local și alte mijloace prin care să punem presiune pe administrația publică locală ca să ne rezolve problemele. Facem un apel ca toți locuitorii să-și facă flotant sau buletin de Florești și să meargă la vot în primăvara anului viitor când vor fi alegeri locale. Totodată milităm pentru implicarea în politică a tuturor cetățenilor care doresc un viitor mai bun și consideră că ar putea să-și pună energia și experiența în slujba binelui public și să candideze la alegerile locale de anul viitor pentru funcțiile de consilier local și primar”, a mai transmis activistul Daniel Meze.