Actualitate

Turda nu înseamnă doar Salina, ci un loc în care istoria și cultura se împletesc armonios. FOTO

Cu toate că Turda este cunoscută în întreaga țară doar pentru Salină, care atrage anual sute de mii de vizitatori, municipiul are mult mai multe de oferit.

Cu toate că municipiul Cluj-Napoca oferă numeroase oportunități de petrecere a timpului liber, o evadare din aglomerație este binevenită din când în când. În acest caz, orașul Turda este o alegere potrivită pentru a petrece câteva ore luând la pas străduțele, savurând o cafea bună la un preț decent (la fel și cu mâncarea), simțind încărcătura istorică a orașului antic Potaissa, dar și vizitând celebra Salină de la Turda.

Oraș cu încărcătură istorică

Turda a fost fondată ca o așezare dacă sub numele probabil de Turdava. A fost cucerită de romani și redenumită Potaissa.


Pe aceste locuri s-ar fi descoperit mai multe vestigii paleocreștine.

În Evul Mediu s-au ținut în total la Turda 127 Diete ale Transilvaniei (adunări ale stărilor). În 1568 Ioan al II-lea Sigismund Zápolya, principe al Transilvaniei, a emis aici Edictul de la Turda, primul decret de libertate religioasă din istoria modernă a Europei. Turda a fost în timpul Regatului Ungariei reședința Comitatului Turda (Torda vármegye), iar din anul 1876 reședința Comitatului Turda-Arieș (Torda-Aranyos vármegye). Între 1925-1950 a fost reședința județului Turda.


Clădiri vechi, din diferite epoci

Timpul și-a lăsat amprenta asupra orașului. Clădirile au început să rămână fără tencuială, din loc în loc, în zona pietonală, dalele au sărit de la locul lor și, pe alocuri, municipiul pare prins într-o capsulă a timpului. Însă oamenii mișună, grăbiți să ajungă acasă, la locul de muncă sau undeva la o terasă. Obișnuiți cu aceleași clădiri și aceleași străduțe, poate, uită să admire arhitectura superbă care abia așteaptă să fie privită.

Clădirea primăriei din Turda a fost construită între anii 1884-1886 în stil Neo-Renaissance (neorenascentist) și a fost inițial sediul prefecturii comitatului Turda-Arieș.


Construcția clădirii fostei Primării, ulterior sediul Tribunalului, apoi a Judecătoriei Turda, a avut loc între anii 1795-1806, folosindu-se exclusiv pietre fasonate aduse din castrul roman Potaissa de pe „Dealul Cetății”.

Palatul Princiar din Turda (resedință princiară, azi Muzeul de Istorie) este cel mai valoros obiect de cultură și arhitectură medievală al Turzii, construit în locul bastionului de nord-vest demolat al fortăreței medievale. Este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii din România în anul 2015.


Clădirea Teatrului Municipal din Turda a fost construită între anii 1901-1904, în stil eclectic, cu elemente arhitecturale de stil Secession, neobaroc și neorococo. Clădirea găzduiește și Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu”. De asemenea, la Teatrul din Turda sunt puse în scenă spectacole inedite, așa că poate merită să fie vizitată localitatea într-o zi în care există vreo reprezentanție. Într-o perioadă de peste o jumătate de secol, la teatru au fost prezentate peste 300 de premiere.

O plimbare prin Salina Turda

În final, tot Salina Turda rămâne cea mai importantă atracție. Încojurați de pereți de sare, îndrăgostiți se plimbă de mână, ținându-se să nu alunece. Copiii, curioși, ating pereții cu un deget, apoi îl bagă în gură și se bucură, realizând că, într-adevăr, este sare.


Aparatura veche, care era folositea pentru extragerea sării din mină a rămas înțepenită pentru vizitatorii curioși. La tot pasul se găsesc panouri cu mesaje informative, care concentrează cele mai importante idei despre istoria minei.

La cel mai jos nivel este o zonă de relaxare. Familii cu copii se plimbă cu barca pe lacul sărat, alții admiră încăperea imensă dintr-o roată care se învârte încet, lăsându-i să admire totul. Alții joacă biliard, în timp ce unii se odihnesc pe câte o băncuță, știind că îi va aștepta un drum lung până sus.

Plusuri și minusuri

Probabil cea mai bună parte în a vizita municipiul Turda are legătură cu prețurile. O cafea băută la o tereasă în oraș (câteva cafenele au terasele deschise și pe timpul iernii) și un prânz gustos nu îți vor goli buzunarele. Prețurile sunt aproape la jumătate față de cele din Cluj-Napoca.

Cea mai mare problemă a municipiului sunt gropile care s-au format în asfalt, atât la intrarea în Turda dinspre Cluj, cât și prin oraș, care sunt un adevărat pericol pentru șofer, mai ales pentru cei care nu cunosc zona.

 

Etichete: primaria turda turda
Ultimele Stiri
abonare newsletter