Actualitate

Colectarea selectivă, testul decenței pentru Primărie și clujeni. Autoritățile promit ecologizare, se vor conforma cetățenii?

După ce polițiștii locali au descoperit, anul trecut, peste 650 de rampe clandestine în tot orașul, clujenii se află în fața unei schimbări promise de Primărie. Este colectarea selectivă o idee apreciată de cetățeni sau va fi doar un demers costisitor, un fiasco total?

Deși clujenii se plâng de faptul că deșeurile sunt colectate de același utilaj, fără a fi sortate, viceprimarul Dan Tarcea susține că lucrurile se schimbă încet, iar „trendul este pozitiv”.

„Oamenii încep să înțeleagă că trebuie să colecteze selectiv. Am început demersul în 2017, iar în anul 2018 am avut o creștere a ratei de selectivitate de 2,4 ori. Practic, avem o cantitate de circa 2.500 de tone de gunoaie colectate selectiv față de cele 1.124 de tone din 2017. Evident, se poate și mai bine, dar în ianuarie 2019 am atins o creștere de 60% a gradului de colectare selectivă, comparat cu aceeași perioadă a anului trecut”, a dezvăluit Dan Tarcea, într-o emisiune radio.


Campanii de informare a clujenilor

Reprezentanții Primăriei municipiului Cluj-Napoca susțin că sunt desfășurate acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la colectarea selectivă, ultima activitate cuprinzând străzile D.D. Roșca, Calea Făgetului și Eugen Ionesco.

„Clujeniii înțeleg și știu că trebuie să derulăm proiectul colectării selective. Avem peste 80 de puncte gospodărești îngropate, unde se face colectarea selectivă pe două fracții, de asemenea avem selectare și în zonele de case. Sunt câteva sincope aici, pentru că nu toată lumea o face, sunt persoane care nu știu detalii despre colecția selectivă, deși s-au făcut multe acțiuni de informare. La ultima acțiune au fost 115 case la care colegii mei au bătut la poartă, acest proces va continua și în această săptămână, pentru a putea ajunge la toată lumea”, dă asigurări viceprimarul.


Sancțiuni pentru neglijenți

În replică la cetățenii care susțin că sacii menajeri sunt azvârliți în același utilaj, fără a fi sortați în prealabil, Tarcea îndeamnă clujenii să lase gunoiul în fața caselor în funcție de ziua de colectare. De asemenea, viceprimarul susține că Poliția Locală a verificat deja de cel puțin trei ori toate asociațiile de proprietari unde sunt instalate puncte de colectare selectivă îngropate.

„Oamenii pot verifica pe site-ul Primăriei sau pe verso-ul facturii care sunt zilele de colectare selectivă. Dacă vor scoate gunoiul menajer împreună cu deșeurile colectate selectiv, sigur că gunoierii nu se vor uita ce tip de deșeuri sunt în saci, astfel le vor colecta pe toate deodată. Este important să scoată gunoiul menajer atunci când se face colectarea pe fracția umedă. Se vor aplica și sancțiuni, pentru că nu toată lumea pune sacii în interior, se pun și pe lângă punctele gospodărești. Trebuie să creștem și frecvența cu care mașina de colectare va ajunge la aceste puncte. Există asociații foarte numeroase, nu este suficient ca deșeurile să fie ridicate o singură dată pe zi”, a precizat Tarcea.


Cresc tarifele?

Din această vară, clujenii nu vor mai putea arunca gunoiul după cum îi taie capul, urmând să primească saci personalizaţi cu cod de bare. Colectarea pe patru fracții ar putea atrage însă creșterea taxelor de salubritate.

„În zonele de case, cele două firme de salubrizare oferă gratuit saci menajeri pentru cei care vor să selecteze. Conform Legii, avem termen până la sfârșitul lunii iunie să facem colectarea selectivă pe patru fracții. Suntem în discuții cu firmele de salubritate, să vedem ce se va întâmpla în urma acestor măsuri. Evident, vor avea nevoie de mai multe utilaje, va trebui să negociem tariful. Atunci vor fi și sacii menajeri cu cip, personalizați și vor fi impuse și sancțiuni, pentru că trebuie să ajungem din urmă țările dezvoltate. Se pare că unii nu înțeleg că trebuie să facem aceste lucruri”, a declarat Tarcea.


Gard viu și pomi plantați, celălalt front al ecologizării

Pe lângă rezolvarea problemei deșeurilor, plantările de arbori și de gard viu fac parte din planurile Primăriei pentru a schimba fața orașului. Peste 60 de arbori au fost deja plantați la mai multe școli și grădinițe din Cluj-Napoca, iar plantările vor continua, o parte din materialul dendrologic urmând să ajungă în grija asociațiilor de proprietari.

„Miercuri vom începe să plantăm gardul viu, vor sosi primii 10.000 de butaci. De asemenea, avem vreo 800 de arbori pe care îi vom planta. Orice investiție pe care o facem în școli și în grădinițe va fi în avantajul copiilor noștri, un spațiu verde, de calitate le va face pauzele mai frumoase, vor avea mai mult oxigen pentru a se concentra. Totodată, avem o licitație în desfășurare pentru 3.000 de arbori cu balot. Începând din toamnă și până în primăvara anului 2020 îi vom planta și pe aceștia, dar mai întâi vom termina cu cele 1.500 din licitația veche”, a declarat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter