monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Muzică de cameră! Primăria face Filarmonica din redevența unui hotel concesionat pe 40 de ani

Academia de Muzică Gheorghe Dima şi Filarmonica nu au sedii proprii de mai mulţi ani şi îşi pun speranţele în Centrul Cultural Transilvania, unul din proiectele Primăriei Cluj-Napoca care bat pasul pe loc de mai bine de un deceniu.

Municipalitatea clujeană a lansat pe 9 februarie o licitație pentru concesionarea lucrărilor pentru realizarea și exploatarea unor imobile cu funcțiuni complexe pe terenul aflat în proprietatea Primăriei pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 106.

Potrivit anunțului, Primăria Cluj-Napoca dorește să concesioneze un teren de 1.500 mp către un investitor privat care ar urma să construiască un hotel de 4 stele sau o clădire de birouri. Din redevența obținută, municipalitatea își va asigura o parte de finanțare pentru sediul Filarmonicii de Stat Transilvania.


Licitaţia a fost lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), iar ofertele pot fi depuse până în 25 martie. Valoarea investiției este estimată între 350 de milioane lei (76 milioane euro) și 1,4 miliarde lei (309 milioane euro).

“Pentru ofertanții care opteazǎ pentru investiție hotel 4*: minim 14 milioane euro cifra anuală medie în ultimii trei ani în domeniul obiectului contractului de concesiune pentru care se depune oferta. Pentru ofertanții care opteazǎ pentru investiție clǎdire birouri sau funcţiuni mixte: minim 3,4 milioane euro cifra anuală medie în ultimii trei ani în domeniul obiectului contractului de concesiune pentru care se depune oferta”, precizează anunțul.


Ideea ridicării unui hotel de 4 stele pe terenul viitorului sediu al Filarmonicii nu este nouă, în 2016 primarul Emil Boc preciza că municipalitatea trebuie să găsească investitori care să realizeze acest obiectiv.

Deocamdată, pe terenul de pe bulevardul 21 Decembrie 1989 încă tronează clădirea în paragină a vechii cazarme. În 2016, pe acest teren, unde trebuia să fie Centrul Cultural Transilvania, municipalitatea a amenajat o parcare cu 229 de locuri.


Centrul Cultural Transilvania este unul din proiectele municipalităţii care bat pasul pe loc de ani de zile. Deşi se discută de cel puţin 12 ani despre construirea unui sediu pentru Filarmonică şi Academia de Muzică Gheorghe Dima, până acum ambele instituţii sunt tot fără sediu propriu şi funcţionează în clădiri retrocedate. Autorităţile locale s-au împiedicat, în toţi aceşti ani, în idei şi hârtii care au ţinut în loc acest proiect, iar în 2016, la şase ani de la primele discuţii despre acest demers s-a ajuns doar la faza eliberării autorizaţiei de construcţie. Reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca precizat la acea data că anul acesta (n.red. 2016) singurul lucru care s-a făcut în cadrul acestui proiect a fost eliberarea autorizaţiei de construcţie, fără să se ştie însă când vor urma etapele următoare şi care va fi data de începere efectivă a lucrărilor.

Unde sunt investitorii?


În primavara lui 2016, primarul Emil Boc declara că trebuie să găsească investitori, intenţia de realizare a proiectului fiind în parteneriat public-privat. “Finalizarea Centrului Cultural Transilvania presupune două etape: în primul rând, acolo este prevăzută posibilitatea ca un investitor privat, în schimbul unui teren pe care îl primeşte în concesiune, să realizeze fie un hotel, fie o clădire şi să construiască un parking pe care se va construi Centrul Cultural Transilvania, parkingul urmând a fi exploatat de către cel care va câştiga licitaţia”, afirma Boc, în 2016.

Valoarea investiţiei se ridică la peste 50 de milioane de euro.


Imobilul în care îşi desfăşoară activitatea Academia de Muzică a fost retrocedat încă din 2009 şi nici până acum nu s-a găsit o soluţie pentru Conservator să aibă propriul sediu.

Datele tehnice ale proiectului

Suprafaţa desfăşurată a proiectului este de 46.000 mp, din care suprafaţa de carosabil este de 1.740 mp, suprafaţa pietonală - 3.283 mp, iar suprafaţa de spaţii verzi de 475 mp.

Întregul ansamblu va fi în final compus din cinci clădiri cu funcţiuni distincte (sediul Filarmonicii Transilvania, clădirea sălilor de concerte, clădirea artelor plastice şi dramaturgie, sediul Academiei de Muzică Gheorghe Dima şi un hotel de două sute unităţi de cazare) aşezate pe o mare dală subterană ce acoperă peste 80% din suprafaţa actuală a terenului.

La ora actuală, nici Academia de Muzică Gheorghe Dima şi nici Filarmonica de Stat nu au propriul sediu. Sediul Academiei a fost retrocedat în urmă cu opt ani, iar Filarmonica nici măcar nu are propria sală de concerte, fiind nevoită să concerteze în săli din alte centre culturale ale orașului.