Actualitate

A murit profesorul Augustin Pop, unul dintre studenții eroi ai atacului din 1946 asupra Căminului „Avram Iancu’’

Reputatul profesor clujean, Augustin Pop, unul dintre eroii atacului din noaptea de 28 spre 29 mai 1946, declanşat de cercurile revizionist-comuniste asupra Căminului „Avram Iancu’’ din Cluj-Napoca, a murit.

Profesorul, cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, s-a stins din viață la vârsta de 93 de ani, informează ziarulfaclia.ro

Profesorul Augustin Pop avea atunci 20 de ani şi era student în anul I la Universitatea ”Regele Ferdinand I”. El era cazat într-un dormitor cu 32 de paturi de la parterul Căminului „Avram Iancu”. Tinerii români cazaţi aici au fost asediaţi şi atacaţi în mod barbar pentru a fi reduşi la tăcere, întrucât erau consideraţi principalii apărători ai democraţiei româneşti şi ai valorilor naţionale.


În 1946, studenţii clujeni din Căminul „Avram Iancu” (clădire în care se află acum Facultatea de Drept) au demonstrat împotriva comunismului. Muncitorii de la Dermata (actuala Clujeana) au fost mobilizați împotriva studenților. Conflictul a devenit violent și s-a întins pe mai multe zile. Mulți dintre studenți au fost judecați, condamnați și închiși, iar unora li s-a interzis să își continue studiile.

Printre eroii din căminul „Avram Iancu” s-a numărat și Mitropolitul Bartolomeu (Valeriu Anania), pe atunci student la medicină.

Ultimele Stiri
abonare newsletter