Actualitate

Câți bani primesc de la stat clujencele care stau acasă să-și crească copiii?

Indemnizația medie pe care o ia o mamă din Cluj pentru creșterea copilului este cu aproape 800 de lei mai mare decât a celor din Mureș.

mamici mamici

Clujul se numără printre puținele județe din țară unde indemnizația pe care părinții o iau până ce copilul împlinește doi ani depășește 2.000 de lei.

Județul nostru se situează pe locul trei în țară ca valoare a sumei, după București și Ilfov.


O mamă din Cluj câștigă acum, în medie, o indemnizație pentru creșterea copilului de 2.270 de lei pe lună, sumă care situează județul pe locul trei, după București, cu o medie de 2.800 de lei și Ilfov, cu 2.350 de lei, potrivit ultimelor date publicate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, aferente lunii decembrie 2018.

După Cluj urmează Timiș, cu o medie de 2.120 de lei, Brașov, cu 2.000 lei și Sibiu, cu 1.930 lei.


În județ sunt acum aproape 9.000 de beneficiari, bărbați și femei, suma totală plătită în ultima lună din an fiind de peste 20.000.000 lei.

Eliminarea plafonului a crescut numărul indemnizațiilor

Numărul celor care aleg să stea acasă pentru a-și crește copilul a crescut semnificativ față de acum trei ani, când era stabilită prin lege o sumă maximă pe care părinții o primeau. Eliminarea plafonului de 1.200 de lei, pentru mamele care stăteau doi ani acasă cu copilul, respectiv 3.400 de lei pentru mamele care alegeau să se întoarcă la serviciu după un an a însemnat creșterea veniturilor pentru multe dintre mamele aflate în concediu la data intrării în vigoare a reglementărilor, dar și pentru cele care au intrat ulterior. Astfel dacă după renunțarea la plafon, clujencele primeau în medie 1.600 de lei acum se încasează cu peste 600 de lei mai mult.


4.300 de mame s-au întors la serviciu mai repede

Tot potrivit ultimelor date, peste 4.000 de persoane beneficiază de stimulentul de inserție pentru creșterea copilului, în valoare de 617 lei.

Mamele clujene nu mai prelungesc momentul întoarcerii la serviciu așa cum se întâmpla acum câțiva ani când la numărul total de beneficiari ai indemnizației ne plasam tot pe locul trei, dar la categoria număr de beneficiari ai stimulentului eram după alte județe.


„De vină” este creșterea nivelului de informare.

„La trei luni după ce a intrat în vigoare reglementarea conform căreia primeai stimulent dacă te întorceai mai repede cu 60 de zile m-am întors la serviciu. Nu știam de această prevedere și nu am făcut nici un efort să revin mai repede la muncă. Pentru 60 de zile am pierdut stimulentul. Și acum îmi pare rau că nu m-am informat. Am anunțat atunci toate mămicile pe care le cunoșteam sperând că nu va mai face nimeni greșeala mea”, povestește pentru Monitorul, Bianca Mureșan.


Numărul de nou-născuți în continuă scădere

An de an, numărul persoanelor care se hotărăsc să devină părinți este în scădere. Astfel, potrivit ultimelor date furnizate de Direcția de Statistică a Județului Cluj, în 2018 s-au născut 6465 de copii la Cluj, mai puțin cu 63 față de 2017. Și numărul de căsătorii este în scădere potrivit acelorași date.

La schimbarea priorităților tinerilor, printre cauze se numără și nivelul de trai scăzut din România.

„Ne-am tot gândit dacă să facem și al doilea copil, dar ne-am răzgândit. Momentan este o cheltuială pe care nu ne-o permitem. Am făcut un calcul și ne costă mai bine de 1.000 de lei pe lună cele necesare pentru fetița noastră, în condițiile în care este la o grădiniță de stat”, ne povestește Mirela, o altă mămică din Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter