Actualitate

Radu Țuculescu la 70 de ani. Lansare de carte, jazz, momente de teatru și povești incredibile

Un eveniment inedit a avut loc miercuri seara la Auditorium Maximum. Scriitorul Radu Țuculescu a fost sărbătorit pentru împlinirea celor 70 de ani printr-o lansare de carte inedită, plină de momente haioase, muzică jazz, lecturi artistice.

Sursă foto: Andrei Gaszi Sursă foto: Andrei Gaszi

Scriitorul Radu Țuculescu a împlinit 70 de ani. Cu acest prilej s-a lansat noua sa carte: „Uscătoria de partid. Blitz-proze”. În cadrul evenimentului au prezentat: Constantina Raveca Buleu, Bianca Tămaș, Ion Mureșan, Victor Cubleșan, Ioan Chirilă, Vasile George Dâncu, Moshe B. Itzhaki (Israel), Paul Farkaș (Israel). Discuțiile au fost „întrerupte” de moment muzicale de jazz oferite de Laura Orian Quartet, iar blitz-prozele din volumul lansat au prins viață datorită lecturii actorilot Ionuț Caras (Teatrul Național Cluj-Napoca) și Viktor Hegedüs (Facultatea de Teatru și Film, UBB).

Evenimentul a fost moderatul de Vasile George Dâncu care, cu precizia unui amfitrion înnăscut, a trecut de la un moment la altul, profitând de fiecare ocazie să atragă publicul, să destindă atmosfera.


„Radu Țuculescu a continuat să scrie și după Revoluție. Asta este lecția de viața a lui Radu Țuculescu. Scrie în continuare și pentru asta trebuie să îl felicităm și să îi urmăm exemplul, să scriem și noi. Dacă avem talent. Dacă nu avem, să ne lăsăm din timp”, a început Vasile G. Dâncu evenimentul de miercuri seara.

Membrii formației de jazz Laura Orian Quartet au urcat pe scenă și au umplut sala cu note muzicale, pregătind publicul să audă despre literatura scrisă de Radu Țuculescu. Fiindcă Radu Țuculescu scrie doar pe muzică jazz.


„Un scriitor înnăscut”

Primul dintre vorbitori, serioasă, corectă și cu un limbaj academic care a scos în evidență importanța lucrărilor sărbătoritului, a fost criticul Constantina Raveca Buleu.

„Radu Țuculescu este înainte de toate un scriitor înnăscut și spun asta conștientă de semnificația sintagmei. E imun la influențe, la poetici, la mode culturale de orice fel. Este un scriitor eminamente original, ceea ce este extrem de important, în sensul unei excentricități agreabile, niciodată supărătoare”, a spus Constantina Raveca Buleu.


Apoi, pe scenă a fost invitat criticul Victor Cubleșan, care a vorbit despre blitz-prozele din volumul care a fost lansat, pe care le vede ca pe niște momente și schițe.

„Blitz-prozele lui Radu Țuculescu sunt, bineînțeles, schițe și momente, dar în același timp, pentru cineva care a lecturat cărțile de până acum, se poate observa că sunt un fel de insectare de lucru. În ele regăsim episoade pe care le-am văzut fructificate în textele anterioare. Pentru că Țuculescu într-adevăr este un prozator extrem de profilic, care scrie mult și îi place să valorifice experiențe, îi place să povestească”, a spus Cubleșan.


Poetul Ion Mureșan a ținut un discurs plin de veselie, dar și de amărăciune, care s-a concentrat mai mult pe volumul „Povestirile mameibătrîne”.

„Bucurie că iată, pe neașteptate, Radu Țuculescu a făcut 70 de ani. Mie nu îmi vine să cred, pentru că are aceeași figură de copil poznaș și năstrușnic și te aștepți de la el la tot felul de giumbușlucuri când îl vezi. Pe urmă, când îi citești cărțile vezi că e în stare de lucruri foarte serioase. Amărăciunea este că am văzut că se împuținează prozatorii ardeleni și mi-a fost teamă că rămânem fără. Dar iată că Radu Țuculescu e”, a spus Ion Mureșan.


Scriitor și prieten

Cu toate că majoritatea discursurilor au avut în centru literatura lui Țuculescu, invitații au vorbit și despre omul care stă în spatele cărților, despre prietenul lor.

„Nu e ușor să fii prieten cu Țuculescu. Are nevoie de multă atenție. Se mai și supără uneori și nu vorbește cu tine, dar mereu iartă și te primește cu brațele deschise. Eu știu, că s-a supărat de multe ori pe mine. Recunosc, m-am mai supărat și eu, dar în prieteniile adevărate lucrurile astea sunt nesemnificative.  Acum realizez... unul dintre prietenii mei cei mai buni, a împlinit 70 de ani. Eu am 26 de ani. Ceva nu este în regulă cu unul dintre noi. Dar, după aproape un deceniu de când îl cunosc, realizez că prieteniile adevărate nu țin cont nici de alte lucruri nesemnificative cum ar fi vârsta sau distanța”, a zis prozatoarea Bianca Tămaș.

Pe scenă au urcat și Moshe B. Itzhaki și Paul Farkaș, doi prieteni de-ai scriitorului, care l-au făcut cunoscut și în Israel. Aceștia au vorbit despre autor, despre prietenia care îi leagă și au citit o poezie scrisă pentru Radu Țuculescu în ebraică și una dintre prozele sale care a fost tradusă tot în ebraică.

Final artistic

Finalul a fost presărat de momente artistice. Actorii Ionuț Caras și Viktor Hegedüs au lecturat câteva dintre blitz-prozele din volumul „Uscătoria de partid”. Înainte de final, sărbătoritul a urcat pe scenă și a spus câteva cuvinte.

„Făceam teatru la Casa de Cultură, începusem în anul foarte bun 1967. Am făcut pantomimă, iar tovarășii spuneau pantonimă. Fiindcă nu ziceam nimic, aveam voie să mergem în străinătate. La un moment dat le-am spus că știu să fac pantomimă și în limba maghiară. La o altă vizionare le-am explicat că facem pantomimă în limba olandeză, fiindcă aveam invitație la Amsterdam. Ne-au lăsat să mergem, să vadă și ei ce știm să facem. Vă spun că nu inventez nimic, chiar așa imaginație nu am”, a povestit Radu Țuculescu.

Laura Orian Quartet au inundat încă o dată sala cu muzică de jazz la finalul serii.

abonare newsletter