Actualitate

Jocurile piramidale continuă să supraviețuiască și în Cluj. De ce nu am învățat nimic de la fenomenul Caritas?

Jocurile piramidale continuă să se infiltreze printre clujeni, în ciuda altor experiențe cu aceste „metode de îmbogățire rapidă”.

Prin anii ’90, fenomenul Caritas a cuprins întreaga țară. Clujenii erau febrili. Și-au „jucat” economiile de o viață, în speranța că se vor tripla. Într-adevăr, unii au avut noroc. Alții însă nu și-au recuperat banii până în ziua de azi. A fost prima și cea mai mare escrocherie după Revoluție. Ioan Stoica, un contabil din Brașov, a promis că oricine va depune bani în conturile sale, după trei luni va primi de opt ori mai mult. Cu ajutorul unor personaje-cheie, a unor complici strategici, printre care Fănuș Neagu, Stelian Tănase, Marin Sorescu și jurnalistul Gheorghe Smeoreanu, s-a creat iluzia. Iluzia unor bani câștigați ușor, iar speranța pe care oamenii și-au pus-o în această schemă piramidală a ajuns să îi păgubească pe aproximativ 260.000 de români cu zeci de milioane de dolari.

Au trecut 24 de ani de când Ioan Stoica a fost reținut și condamnat pentru doar un an și jumătate.


În ciuda dramei prin care mii de clujeni au trecut în acea vreme, jocurile piramidale continuă să apară sub alte forme, îmbrăcate frumos, care promit „venituri pasive”. Acum, în Cluj, sunt promise excursii. Cu cât aduci mai mulți prieteni în „joc”, cu atât excursiile tale vor fi mai ieftine, iar cei mai vechi ajung să călătorească gratuit.

Cum ești atras?

Primești un mesaj de la unul dintre prietenii tăi care a intrat deja în joc. Nu îți oferă foarte multe detalii, dar subliniază ideea că sunt foarte multe persoane implicate, că acest concept îți oferă multă libertate.


„Dezvolt la Cluj și la nivel global un nou concept și caut oameni entuziaști care ar dori să se alăture conceptului. Nu sunt sigur că ți se potrivește, dar te invit să ne vedem și să decizi tu dacă ți se potrivește sau nu. Conceptul are legătură cu dezvoltarea personală, travel și tehnologie. Suntem de 13 ani pe piață, peste 30.000 de persoane implicate în România și peste 1 milion la nivel global. Te poți implica de oriunde și îi poți acorda cât timp dorești, deci poate să meargă în paralel cu ceea ce faci în momentul de față. Este foarte amplu, de aceea prefer să discutăm față în față”, îți scrie prietenul.

Dar la fel a scris și altora. Trebuie să implice cât mai mulți oameni, ca să primească mai multe puncte, să se ridice în rang, să aibă reduceri mai mari. Așa funcționează jocurile piramidale.


Dacă nu funcționează, te contactează alt prieten, care îți oferă și mai puține detalii. Încearcă să te atragă prin șantaj emoțional.

„Ai avea puțin timp pentru mine azi? Aș vrea să îți arăt ceva ce e foarte important pentru mine”.


Atunci șansele să mergi cresc. Vrei să știi ce este atât de important pentru prietenul tău.

Te invită la un local, cu pretextul să stați de vorbă la un pahar.


Ce ți se promite?

Ajungi la localul cu pricina. Acolo sunt adunați zeci de curioși. Printre ei sunt și alții pe care îi cunoști. Și ei au fost șantajați emoțional să participe. Nu știau exact în ce se bagă. Apoi câțiva oameni încep și vorbesc. Este vorba despre DreamTrips, o formă mai frumoasă a jocului piramidal, care nu îți promite bani, îți promite excursii ieftine care, în timp, dacă le povestești și prietenilor despre ele și se bagă și ei în schemă, ajung să fie cât mai gratuite. Tu tot ce trebuie să faci este să îi convingi pe alții. Vorbitorii sunt toți tineri care lucrează în domeniul IT, în HR sau sunt simpli studenți. Le amintesc constant participanților că ei nu sunt „speakeri”, doar vorbesc cu drag despre acest concept care le-a schimbat viața. Cei din sală empatizează, privesc fascinați. Cât de mult te ajută DreamTrips să ieși din monotonia vieții de zi cu zi! Se laudă că au călătorit de o grămadă de ori în decursul unui an. De unde or fi având atâtea zile de concediu, nu se întreabă nimeni.

Folosesc cuvinte cheie: „venituri pasive”, „puncte acumulate”, „program flexibil”, „timp liber”, pe care le repetă iar și iar, strategic să se implementeze cât mai bine în mintea celor care ascultă.

O tânără a ajuns din întâmplare acolo, ademenită de o prietenă. La început i se pare totul ca un vis. Apoi, când i se spune sintagma „joc piramidal”, este dezamăgită.

„Totul pare perfect din prezentarea lor, dar nu știu ce să cred... Dacă într-adevăr e real”, a spus fata.

De ce oamenii încă pică în plasă?

Specialiștii spun că aceste jocuri piramidale încă au efect printre români din cauza lipsei de educație financiară.

„Cum să nu prindă în condițiile în care nu se face educație economică și financiară? Nivelul de alfabetizare economică în România este extrem de scăzut și oamenii nu își daus eama ce înseamnă o dobândă, nu își dau seama cum fucționează entitățile financiare și legale și nu își dau seama de o mulțume de lucruri. Noi la școală nu învățăm astfel de lucruri. Oamenii nu sunt vaccinați împotriva acestor lucruri. Noi nu suntem pregătiți pentru o lume în care informația vine din toate direcțiile. Atunci suntem oarecum vulnerabilizați. Manipulări se făceau în trecut, dar nu puteai să te lansezi cu gândul că îi vei păcăli. Acum poți să mergi de la bun început cu ideea că vei păcăli oameni. Școala românească e centrată pe dezvoltarea memoriei și nu prea face legătură între diverse discipline, cum ar fi matematică și economie și istorie, să mai învățăm și despre Caritas”, a spus economistul Radu Nechita.

abonare newsletter