Actualitate

Un bloc de garsoniere transformat în spital. Mucegai pe pereți, rugină, condiții precare

Deputatul Emanuel Ungureanu a scos la iveală un scenariu demn de filme. Un bloc de garsoniere a fost transformat în Secția de Interne a Spitalului Municipal Gherla.

Un bloc de garsoniere transformat în secție de spital, chiuvete ruginite, pereți scorojoți. Pacienți predispuși la infecții. Tăcere din partea autorităților. Ar fi un scenariu bun de film sau un subiect de carte semnată de Stephen King. Însă nu este ficțiune, este realitatea zilelor noastre, la Gherla, la doar 45 de kilometri de Cluj-Napoca, unul dintre cele mai dezvoltate orașe din România.

Emanuel Ungureanu a surprins imagini în care se vede clar condițiile în care ar fi trebuit tratați tratați bolnavii care ajung la Spitalul Municipal Gherla.


„Cum a acreditat Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate amenajarea unui spital într-un bloc de garsoniere din Gherla? Cum a putut jefui căpușa lui Vasile, Cepoi Vasile, un spital prost administrat și finanțat? De ce a plătit 24000 de lei, din banii asiguraților, acest spital, în luna decembrie 2014, unei instituții ca ANMCS, în condițiile unei săracii extreme a bugetului unității sanitare? Știți cât plăteste Casa de Asigurări Cluj pentru un bolnav care se prezintă la Camera de Gardă din Gherla? 57 de lei. Cât mai costă viața?”, a întrebat, retoric, Emanuel Ungureanu.

Într-o parte a clădirii de garsoniere au fost amenajate saloane pentru pacienți. Cealaltă parte încă nu a fost amenajată. Acolo sunt alte încăperi care ar trebui să fie saloane și o sală pentru recuperarea pacienților, cu trei aparate.


„Același lucru se întâmplă și în celelalte corpuri de clădire, despre care să nu credeți că sunt construite de la zero. Este un vechi orfelinat, din câte am înțeles. Alții spun că este parte dintr-o veche cazarmă militară. Așa arată o garsonieră încă neamenajată dintr-un corp de clădire, bloc de garsoniere. Se vede clar că aici au fost apartamente, se vede și soneria. Tâmplăria este clar din anii ’70. Este o clădire veche. Baia nu are lumină. Probabil e nefolosită de foarte mult timp. Faianța este căzută”, descrie Ungureanu situația.

La etajele inferioare ale blocului de garsoniere au fost amenajate secțiile.


„Un întreg palier este pentru cabinete de medici. Un etaj este pentru laborator, iar la parter sunt câteva saloane. Unde sunt saloanele pacienților, în exterior, se scurge mucegaiul pe pereți la absolut fiecare etaj”, descrie în continuare Emanuel Ungureanu clădirea.


Exteriorul clădirii arată deplorabil. O clădire veche, pe care natura încearcă să o acapareze. În interior, bolnavi încearcă să se vindece.

„ Este la exterior plină de mușchi și lichene. Copiii din Gherla dacă vor la ora de botanică să vină să învețe despre mușchi și licheni o pot face de pe acest spital. În exteriorul clădirii se scurge apa pe clădire, este și rugină. Nu pot să îi spun spital. Este un fost bloc de locuințe care a fost transformat în spital fără se se asigure condițiile igienico-sanitare necesare. S-a pus de fapt termopan la jeg”, a arătat deputatul.


Emanuel Ungureanu a zis, de asemenea, că în curtea unde este improvizat spitalul s-ar putea construi ceva de la zero.

„Cetățenii din Gherla merită mult mai mult. Curtea este mare, aici s-ar putea construi ceva”, a constatat deputatul.

 

Etichete: emanuel ungureanu
Ultimele Stiri
abonare newsletter