Actualitate

ALARMANT! 23 de cazuri de GRIPĂ la Cluj! În România AU MURIT 36 de persoane. Ce sfaturi dau medicii?

Începând din luna decembrie 2018 și până în prezent, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca s-au prezentat 122 de cazuri de gripă, din care 23 au necesitat internarea.

În ultimele două zile, numărul consultaţiilor efectuate a continuat să crească, apropiindu-se de 100 pe zi. De asemenea, în Cluj-Napoca au fost confirmate în ultimele două zile 7 noi cazuri de gripă.

La nivel național un număr de 36 de persoane au murit din cauza gripei, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Ultima persoană care a murit din această cauză este o femeie de 33 de ani din judeţul Dâmboviţa.


Având în vedere numărul în continuă creștere al infecțiilor respiratorii, pentru limitarea și prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul gripal, la nivelul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca s-au suplimentat liniile de gardă cu medici rezidenți.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat luni, că, în prezent, în România circulă virusurile gripale de tip A - H1N1 şi H3N2, cele mai multe îmbolnăviri şi, mai ales, decesele fiind legate de infecţia cu tipul AH1N1.
„În momentul de faţă, avem, practic, o circulaţie a virusurilor de tip A - H1N1 şi H3N2, mai multe îmbolnăviri şi, mai ales, decesele au fost legate de infecţia cu tipul AH1N1. Este un virus asemănător cu cel care a circulat în anul 2009, atunci când a existat pandemia de gripă”, a spus Rafila.


În România nu a fost încă declarată epidemie de gripă deoarece, potrivit Ministerului Sănătăţii, ne aflăm la a doua săptămână cu caracter epidemic, întrucât numărul cazurilor de infecţii respiratorii a crescut cu 20%. Dacă şi în a treia săptămână se va menţine fenomenul, va fi declarată epidemia.

Simptomele gripei sunt:

- febră mare care debutează brusc (peste 38,5-40 de grade Celsius),
- tuse
- rinoree - nas care curge
- dureri musculare si articulare
- greață, vomă, diaree.


Recomandări

Pentru evitarea contaminării cu gripă, persoanelor care prezintă semne de boală li se recomandă să se prezinte imediat la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect. De asemenea, măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare, sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirii. O altă modalitate de a preveni răspândirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter