Actualitate

S-a găsit soluția pentru ciorile care au invadat orașul? Ce plan are în vizor Primăria

După ce Monitorul de Cluj a semnalat cauzele și efectele dăunătoare ale populației mărite de ciori din oraș, Gheorghe Șurubaru, city-managerul municipiului Cluj-Napoca anunță că s-a găsit soluția pentru îndepărtarea lor.

"Având în vedere numeroasele probleme cauzate de înmulțirea coloniilor de ciori, în anul 2018 am achiziționat un studiu privind zonele cu populație mare de ciori (Corvus corone cornix – cioară grivă și Corvus frugilegus – cioară de semănătură), zonele de cuibărit, stabilirea numărului de sisteme antidăunători cu ultrasunete și laser precum și aria de acoperire a acestora pentru diminuarea și îndepărtarea coloniilor de ciori din Parcul Central «Simion Bărnuțiu». Dintre soluțiile propuse a fost aleasă soluția care constă în îndepărtarea ciorilor prin intermediul unor echipamente care acționează pe bază de ultrasunete și laser.

În data de 30.05.2018 s-au instalat două echipamente ca stație pilot în Parcul Central «Simion Bărnuțiu», pe un arbore în zona Facultății de Chimie și a fost direcționat către un arbore cu mai multe cuiburi de ciori. Zona a fost monitorizată în perioada 30.05.2018-04.07.2018 și s-a constatat mutarea totală a coloniei de ciori, fapt care atestă eficiența aparatelor. Ca urmare a constatării eficienței acestor aparate, în data de 05.11.2018 a fost încheiat un contract în vederea achiziționării a 30 astfel de aparate (15 Aparat UltrasonX.Bird-X și 15 Aparat Bird-XOutdoor). Acestea au fost livrate la sfârșitul anului 2018 urmând a fi montate în perioada următoare în funcție de condițiile meteo", precizează Gheorghe Șurubaru.


Acesta anunță că toate aparatele vor fi montate in Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, în diferite locații stabilite prin studiu. În perioada următoare vor fi demarate întocmirea și achiziția unui studiu privind diminuarea și îndepărtarea coloniilor de ciori la nivelul întregului Municipiu Cluj-Napoca.

Detalii interesante despre acest subiect puteți citi AICI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter