Actualitate

Clujul, sub ninsori, Primăria "pe baricade"! Reacție la traficul îngreunat: "Vrem să intrăm cu mașina în sediul Primăriei!"

Ninsoarea abundentă care s-a lăsat asupra municipiului Cluj-Napoca îngreunează traficul infernal cu care se confruntă șoferii zi de zi. Primăria susține însă că situația este sub control.

Mai mulți șoferi au semnalat încă de la primele ore ale dimineții pericolul de alunecare pe străzile din Cluj-Napoca, șoselele înzăpezite sporind riscul de accidente. Autoritățile locale dau însă asigurări că orașul va fi curățat în cel mai scurt timp, cel puțin pe arterele principale. Cetățenii din cartierele mărginașe mai au de așteptat până să ajungă utilajele și pe străzile lor.

"La ora 04:45 (n.r. 22 decembrie) a fost dat ordinul de acțiune, s-a intervenit cu 22 de utilaje pe urgențele 1, 2, 3. Încă mai trebuie rezolvată urgența 3, acolo nu s-a finalizat încă deszăpezirea, dar au fost împrăștiate peste 180 tone de sare. Firmele de salubrizare și deszăpezire sunt pregătite, meteorologii anunță că în următoarele trei zile vom avea ninsori, deci suntem pe baricade! Cu puțină răbdare orașul va fi curățat, pe arterele principale se circulă bine, nu este zăpadă. De asemenea, îndemn locuitorii din Cluj-Napoca să-și curețe trotuarele din fața casei, este obligația lor să o facă, obligația noastră este să curățăm arterele. Primăria nu poate interveni pe drumurile private, cetățenii trebuie să-și facă deszăpezirea acolo pentru a oferi acces mașinilor de salubritate", a declarat viceprimarul Dan Tarcea, la un post de radio local.


Au sosit trei autobuze electrice noi

Cum problemele nu vin niciodată singure, zăpada abundentă este însoțită de traficul haotic care se formează la punctele de ieșire din oraș, dar și în centru, mai ales în cursul dimineții. Viceprimarul este de părere că cetățenii ar trebui să renunțe la moftul de a circula cu mașinile personale în "buricul târgului", îndemnând șoferii să își lase mașinile în parkingurile cu plată sau să folosească mijloacele de transport în comun.


"Evident, în situații de genul (n.r. vreme rea) oamenii folosesc mai mult mașinile personale, este opțiunea fiecăruia, dar este și un motiv în plus pentru a se crea ambuteiaje, pentru a aglomera orașul. Oamenii pot folosi și mijloacele de transport în comun, am făcut destule investiții în transportul în comun în anii care au trecut. Menționez că trebuie să vină alte 30 de autobuze electrice, trei au ajuns deja în cursul zilei de sâmbătă, iar până la finalul lunii ianuarie vor ajunge alte șapte. Celelalte 20 vor ajunge până la mijlocul anului, în perioada următoare vom vedea pe străzi și cele trei autobuze recepționate deja. Mai avem alte două licitații pornite, adjudecate, pentru 50 de troleibuze, respectiv pentru 24 de tramvaie, pe fonduri europene", a precizat Tarcea.

"Sunt parkinguri, folosiți-le!"


Viceprimarul susține că localnicii municipiului Cluj-Napoca trebuie să renunțe la ideea de a-și parca mașinile în centru, declarând că este necesară "o schimbare de mentalitate". Acesta precizează că, odată cu majorarea tarifelor de parcare în zona 1, traficul din centru s-a descongestionat, măsurile de descurajare a folosirii mașinilor personale în miezul orașului fiind reușite.

"La începutul anului am mărit tarifele de parcare în zona 1. Este o creștere normală, interesul nostru este să descongestionăm traficul în zonele centrale, este o modalitate de descurajare! Astăzi, dacă cineva dorește să rezolve o problemă urgentă într-o jumătate de oră, o oră, poate găsi un loc de parcare fără niciun fel de problemă. Am făcut o analiză, în noiembrie 2018 aveam un grad de ocupare a parkingului de la Primărie de circa 88%, iar acum e undeva pe la 70%, în cea mai aglomerată perioadă.


Avem 1.500 de locuri de parcare în zona 1, iar în zona 2, unde nu am mărit tarifele, avem circa 3.500 de locuri. La parkingurile de la Sala Polivalentă și de la Cluj Arena există zilnic 400-450 de locuri disponibile, tariful este de 1 leu pe oră, abonamentul este de 40 de lei pe lună. Sunt doar 10 minute până la Primărie, dar mulți am învățat să circulăm cu mașina și pe distanțe scurte, să intrăm cu ea în sediul Primăriei dacă se poate! Trebuie să schimbăm o parte din mentalitate, nu se întâmplă nimic dacă mergem 5-10 minute pe jos, ba chiar e benefic!", susține Dan Tarcea.

Aglomerație la ghișeele pentru taxele și impozitele mărite


Pentru a scăpa de penalități de întârziere, clujenii se înghesuie să-și plătească taxele și impozitele locale până la data de 31 martie. Autoritățile anunță că acestea au fost majorate din pricina ratei inflației, în timp ce Dan Tarcea, la fel cum o face și primarul Emil Boc ori de câte ori are ocazia, dă vina pe Guvernul Dăncilă.

"Clujenii își pot plăti taxele și impozitele locale până la data de 31 martie pentru a beneficia de bonificația de 10%. După aceea sunt pasibili de penalități. [...] Primăria Cluj-Napoca a mărit taxele și impozitele locale doar cu rata inflației, pentru că în 2018 am pierdut 28 de milioane de euro prin aventurile fiscale ale Guvernului. Anul acesta vom pierde alte 28 de milioane de euro, adică pierdem câte o Sală Polivalentă pe an, sau o Filarmonică. Am încercat să nu punem taxe împovărătoare pentru clujeni, așteptăm Bugetul de stat, până atunci nu putem adopta bugetul la nivel local", a menționat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

abonare newsletter