Actualitate

Clujenii și-au început anul cu un nou protest. Participarea la manifestații este mult mai scăzută față de acum doi ani

Clujenii au ieșit iar în stradă luni seara, în urma anunțului Ministrului Justiției în legătură cu ordonanța de urgență care va repune în termen condamnații de complete nelegale constituite.

Luni seara în Piața Unirii din Cluj-Napoca s-au adunat în jur de 200 de protestatari în jurul orei 19:00 şi au scandat mesaje precum: „Libertate, libertate”, „România e țara mea și nu vreau să plec din ea”, „Ne e silă de Dăncilă”, „Uniți salvăm toată Români”. „Jandarmeria apără hoția”, „Jos mafioții”.

Protestele au scăzut în amploare în ultimii doi ani. Românii au ieșit în stradă ori de câte ori au văzut că cei din fruntea țării nu țin cont de nevoile cetățenilor. Cel mai mare protest din ultimele două decenii a avut loc în luna ianuarie 2017, la două săptămâni după învestirea guvernului PSD–ALDE condus de Sorin Grindeanu, față de intențiile guvernului de a modifica legea grațierii și de a amenda Codul penal. În acea perioadă au ieșit în stradă 600.000 de români în întreaga țară. În data de 30 ianuarie 2017, la Cluj-Napoca au ieșit în stradă 15.000 de oameni.


De atunci însă, numărul lor a fost din ce în ce mai mic cu fiecare ieșire în stradă.

Specialiștii au spus că protestele au devenit un fenomen social și că majoritatea care participă la astfel de manifestații sunt cei care nu au votat.


„Este şi acesta un adevăr (n.red cei care participă la proteste sunt cei care nu au votat) pentru că toată lumea se simte cu musca pe căciulă atunci când vine vorba de votul din decembrie. Ştim că cei care puteau constitui o voce mult mai grea nu s-au dus la vot din două sau trei motive simple, de exemplu nu îşi dau seama de importanţa alegerilor parlamentare. Pentru ei alegerea preşedintelui e mult mai importantă şi elocventă şi cu asta s-au spălat pe mâini. Văd că noi reacţionăm numai toamna sau iarna, cum se scurtează ziua, lumea iese în stradă. Vara n-a mişcat nimeni nimic, probabil erau terasele mai tentante decât politica”, a spus analistul politic Radu Albu Comănescu.

Întrebarea corectă în cazul protestului de luni seara ar fi: dacă vara au alte preocupări, de ce de data aceasta au ieșit atât de puțini oameni în stradă?


 

 

abonare newsletter