monitorulcj.ro Menu
Actualitate

„Salată de cuvinte”, debutul în poezie al clujencei Sandra Cibicenco

„Salată de cuvinte”, pare a fi o dezordine orânduită, un volum de poeme care va fi lansat joi, 17 ianuarie la Book Corner Librarium. Această „salată” este volumul de debut a Sandrei Cibicenco.

Volumul a fost prezentat de nume sonore ale literaturii clujene: Ion Mureșan, Andrei Doboș, Gabriel Bota și Gavril Țărmure, iar evenimentul a fost moderat de Valentin Derevlean.

„Recunoști un poet autentic și după faptul că, nemulțumit de sine, el simte nevoia să definească mereu și mereu statutul poeziei. Aceasta e provocarea pe care ne-o (și și-o) lansează Sandra Cibicenco înSalata de cuvinte. Ca să scurtez drumul cititorului spre carte voi spune că titlul nu are nimic a face cu bucătăria, ci cu psihiatria:salata de cuvinte e un concept sinonim cu fuga de idei, mai precis cu neputința de a-ți organiza gândurile și a-ți ordona cuvintele. Acolo unde comunicarea totală e vecină cu comunicarea imposibilă crede poeta că poate fi localizată marea poezie. În descendența lui Rimbaud cu a sa dereglare a simțurilor, Sandra Cibicenco ne propune, între real și delir, între joacă și încrâncenare, între normal și patologic, poezia ca delir indus. Greu pariu! Greu, dar în numele poeziei, autoarea îl câștigă”., descrie cartea poetul Ion Muresan.


 

Intim legată de registrele și intensitățile traumei, cu referințe constante din sfera patologicului, poezia Sandrei Cibicenco mizează pe stranietate și perplexitate, pe umor macabru și violență viscerală, după cum precizează poetul Andrei Doboș. 


„Versul este spectral, orientat insistent într-o direcție haptică și aurală. Din aceste bucle ale dezintegrării scapără uneori delicioase ecouri prozodice îndepărtate, incipituri de baladă sau structuri simili-dramaturgice. Pregnantă, iarăși, este digestia poetică a diverselor materiale (toxice) și conștiința neliniștitoare a prezenței corpurilor străine. La confluența estetică a neo-expresionismului cu arta brută, Salata de cuvinte reușește să deturneze, pe nesimțite, momentul psihotic în iluminare, iar crizele tardo-moderne ale limbajului sunt integrate într-o remarcabilă poetică somatic-senzorială, extrem de personală”, detaliază acesta.

Sandra Cibicenco este si membră a Cenaclului UBB, coordonat de poetul Ion Mureşan.


Absolventă a Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, secţia Filosofie, doctorat in filosofie cu o teza despre opera Mircea Eliade, Sandra Cibicenco este actualmente redactor şi PR al editurii Şcoala Ardeleană.