Actualitate

În SCAUN CU ROTILE, UMILIT de taximetriștii clujeni. Ăsta e orașul toleranței și respectului?

Un tânăr din Cluj-Napoca, martorul unei scene reprobabile petrecute miercuri, în Piața Gării, trage un semnal de alarmă privind comportamentul obraznic al taximetriștilor față de clienți.

Într-o postare pe Facebook, Andrei Nicu povestește clipele umilitoare prin care au trecut doi bărbați, unul dintre ei în scaun cu rotile, în stația de taxi din Piața Gării, în momentul în care aceștia voiau să urce într-o mașină. Refuzați pe rând de fiecare șofer, cei doi bărbați au pierdut minute în șir lovindu-se de atitudinea nesimțită a taximetriștilor.

"Grăbit spre lucru, trec pe lângă o persoană în scaun rulant și însoțitorul acesteia. Bănuiam că urmează să urce in taxi. Mă opresc și văd cum merg de la o mașină la alta și nu urcă în nici una. Mă duc spre ei și întreb de ce nu au urcat, și dacă scaunul se pliază sau necesită o mașină specială. În ideea să le comand un taxi special, că nu păreau a fi din Cluj.


Au răspuns cu deznădejde că toți din cei staționați acolo au refuzat să îi ia, și că scaunul se pliază și că ar încăpea într-un portbagaj normal. De aici incepe circul. Mă duc la fiecare mașină și întreb dacă nu ii iau pe acești doi domni. Răspunsul a fost năucitor, «că nu pot» sau că nu vor. Unul din ei devine chiar agresiv și începe să mă înjure", mărturisește Andrei Nicu, care povestește apoi cum a rezolvat situația stânjenitoare pentru cei doi bărbați.
 
"Sun la Napoca Taxi, pentru că acești domni nu știau cum să comande un taxi. Și îi explic dispecerului că au minim 4 mașini în Piața Gării și toți refuză un domn în scaun rulant și însoțitorul acestuia. Îi explic că scaunul se pliază și că refuzul transportului este ilegal. Îmi transmite că îmi trimite o mașină specială pentru așa ceva. Am confundat un Dacia Logan break că fiind mașina ce urma să ajungă. Vorbesc cu șoferul, zice că nu este el, dar este dispus să facă cursa. Chiar atunci apare și o Dacia Sandero, fiind mașina trimisă prin dispecerat. Se urcă cel din scaun singur în mașină, însoțitorul pliază scaunul și îl pune în portbagaj și pleacă", scrie Andrei Nicu.

Injurii și comportament agresiv la scenă deschisă


Tânărul se întreabă de ce bărbații au trebuit să treacă prin astfel de clipe umilitoare. Scenele reprobabile vin în contextul în care, zi de zi, Clujul este denumit "oraș-magnet", un veritabil "leagăn" al civilizației, respectului, toleranței, un oraș în care se dorește o calitate a vieții excepțională.

"Era atât de greu să îi ia din prima primul taximetrist? Să nu îi umilească 20 de taximetriști la ajungerea lor in Cluj doar pentru că pot? Dacă nu interveneam, cred că mai stăteau jumătate de oră până i se făcea milă cuiva. Până la ajungerea mașinii trimise, idiotul din Loganul albastru, când a văzut că am făcut poză, iese din mașină și începe să mă jignească și să mă înjure, gesticulând agresiv și foarte aproape de mine (era mult in spațiul meu personal).


Eram ocupat să rezolv cursa domniilor, fugind după mașina trimisă să nu treacă de noi. I-am transmis că dacă are o problemă personală cu noi sau cu mine, să vină mai în față să discutăm, unde zărisem o mașină de poliție. După ce au plecat acești domni umiliți de o gașcă de idioți, mi-au mulțumit că i-am ajutat, și taximetristului care a venit, la fel. Idiotul plecase și am constatat că mașina de poliție era goală", declară tânărul.

Andrei Nicu susține că a fost imorală atitudinea taximetriștilor, care au încălcat legea, umilind persoane cu handicap. Acesta propune drept soluție o amendă sau pierderea licenței de taximetrie și amintește câteva articole din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.


Obligațiile taximetristului:
- să aibă un comportament civilizat și preventiv în relația cu clientul, respectând conduita de bună practică, conform prevederilor din Cartea taximetristului;
- să respecte solicitările legale ale clientului;

Obligațiile clientului:
- să sesizeze primăria localității de autorizare și filiala județeană a Oficiului de Protecție a Consumatorilor, după caz, în legătură cu practici neconforme ale taximetristului sau care au creat prejudicii ori rabat de la calitatea serviciilor;


Nu este omisă nici Legea 448/2006, actualizată prin OUG 84/2010, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Conform acestei Legi, constituie discriminare refuzul conducătorului de taxi de a asigura transportul persoanei cu handicap şi a dispozitivului de mers.

Nici șoferii CTP nu sunt mai breji

Un comentariu la postarea lui Andrei Nicu arată faptul că, din păcate, astfel de cazuri nu sunt izolate în Cluj-Napoca. Alina Sucilea susține că nici unii șoferi CTP nu sunt mai răbdători cu persoanele cu handicap.

"Trist! Și eu am pățit ceva asemănător cu autobuzul tot în Cluj... era o persoană cu handicap și nu voiau să se dea jos ca să lase trapa, să urce. Așa au trecut vreo 3 autobuze până am sunat și am făcut plângere ... și până nu am vorbit cu șoferul care părea foarte revoltat că trebuie să se dea jos ca să lase trapa. Într-un final, omul s-a urcat în autobuz... mergea la Spitalul de Copii", scrie aceasta.

O altă utilizatoare povestește un episod în care o femeie în vârstă a fost ignorată de oamenii din jur, deși aceasta și-a pierdut echilibrul la urcarea în autobuz.

"Acum vreo două luni, în Piața Mărăști, era o bătrânică undeva la 85-90 de ani, care a rămas suspendată de balustrada unui autobuz.. Nu a mai avut putere în mâini să se ridice și a rămas atârnată. Erau N oameni în jur care se uitau la ea ca la spectacol, dar nu a avut nimeni bunul simț să meargă să o ajute. Am fugit repede (era pe cale să cadă din autobuz) și am prins-o, a trebuit doar să o împing puțin de spate cât să-și recapete echilibrul... a durat 5 secunde", mărturisește Francesca Maria.

Ultimele Stiri
abonare newsletter