monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Boc cere Guvernului Dăncilă două terenuri pentru lărgirea străzilor Brâncuși și Borhanci

Primăria Cluj-Napoca cere oficial Guvernului să îi cedeze două terenuri pentru lărgirea străzilor Constantin Brâncuși și Borhanciului. În zonă, se așteaptă și construirea unui sens giratoriu pentru a se da undă verde construcțiilor. Traficul în zonă va rămâne de coșmar dacă stăm să ne gândim că pentru Parcul Feroviarilor municipalitatea a stat 5 ani după o hotărâre de Guvern.

Potrivit proiectului de hotărâre, vorbim de două terenuri adiacente străzilor Constantin Brâncuși și Borhanciului, un teren în suprafață de 40 mp și de un imobil-teren în suprafață de 7540 mp ambele în proprietatea statului român și în administrarea USAMV, pentru Stațiunea de Cercetare Horticolă Cluj-Napoca.

“Imobilele vor fi utilizate în scopul supralărgirii și modernizării străzii Constantin Brâncuși și a străzii Borhanciului în vederea asigurării unui trafic fluent în zonă”, se arată în documentul citat.


Inițial, Primăria Cluj-Napoca a cerut de la Guvern și un teren în suprafață de 1308 mp, dar s-a răzgândit, în acte terenul figurând ca livadă.

Acest sens giratoriu este deja o poveste fără sfârșit, la fel ca și demolarea garajelor. Primăria Cluj-Napoca a fost întrebată, în 2015, despre acest sens giratoriu, iar răspunsul a fost că nu deține teren.


Primăria a spus la începutul anului trecut “stop joc” construcțiilor în cartierul Borhanci după ce studiile au arătat o depășire cu 126% a traficului. În luna mai 2018, Boc se declara optimist și spunea că până în vară ar urma să fie rezolvate toate aceste probleme. USAMV ar urma să cedeze Primăriei aproape un hectar de teren.

Viceprimarul Dan Tarcea spunea că în zona Borhanci, toate PUZ-urile și toate studiile de oportunitate sunt blocate “până nu se găsesc soluții și până nu se deblochează proiectul centurii metropolitane și până nu avem alte soluții de a ieși din cartier nu vom da drumul la niciun PUZ”.


La începutul acestui an, primarul Emil Boc anunță că va fi emisă o hotărâre de Consiliu Local prin care se va stabili clar că nu se mai emit autorizații de construcție în cartierele Borhanci și Bună Ziua.

“Suntem cu butonul pe masă să apăsăm declanşarea construcţiei cartierului de locuinţe din Borhanci. Dar la fel ca şi cei care mai au proiecte de investiţii în Borhanci, aşteptăm lărgirea străzii pentru că pe studiul de trafic fără acest lucru nu se poate aproba proiectul. Adică, am făcut solicitare la Guvern de a prelua o suprafaţă de teren care să ne permită lărgirea la patru benzi a străzii Borhanci. Fără această lărgire, practic, nu putem crea un cartier nou şi nu putem avea o dezvoltare imobiliară pe măsură în această zonă. După cum vom avea şi o deblocare a cartierului Bună Ziua”, a declarat primarul Emil Boc.


Edilul spune că va da inclusiv o hotărâre de Consiliu Local care să limiteze construcţiile imobiliare.

„Până atunci, ca să fie foarte clar, pe Borhanci şi pe Bună Ziua se vor limita construcţiile imobiliare. Va fi şi o hotărâre de Consiliu Local care să spună că până la momentul extinderii, pe Bună Ziua şi pe Borhanci vor fi limitate construcţiile. În momentul în care se va emite autorizaţie de construcţie pentru lărgire, în acel moment se va porni şi emiterea autorizaţiei de construcţie pentru cartierul Borhanci, de exemplu”, a mai spus primarul Clujului.


Întrebat, ”cine poate construi și cine nu?”, edilul a venit cu noi amănunte.

”Se fac studiile de trafic și până la construcţii de sub 20 de apartamente pe proiect s-a permis construcția și s-au emis autorizații de construcție, pentru că nu se aduce un impact major la trafic, dar peste nu se poate”.

În urmă cu trei ani, primarul Emil Boc promitea realizarea unui cartier de case pentru tineri în Borhanci, pe pe un teren în suprafaţă de 75 de hectare, dar proiectul a fost blocat.