Actualitate

Pe cine sărbătorim? Pe cine nu?

Cât ne costă decizia arbitrară a unor specialiști închipuiți de a organiza spectacole omagiale pentru unele „personalități” încă din timpul vieții?

Reprezentanții locali profită de fiecare ocazie să se laude cu acei clujeni care fac orașul recunoscut la nivel național sau internațional. Însă, odată ce cele 15 minute de faimă au expirat, acești clujeni sunt dați uitării. Multe dintre personalitățile clujene nu au primit nici măcar un telefon de ziua lor de la aleșii locali, în timp ce actorului Florin Piersic i se organizează o sărbătoare în valoare de 28.000 de euro.

Primăria Cluj-Napoca va organiza în data de 26 ianuarie în Cinematograful “Florin Piersic” un eveniment omagial în cinstea actorului Florin Piersic care împlinește vârsta de 83 de ani. Costurile organizării evenimentului se ridică la puțin peste 28.000 de euro. Deocamdată, nu se cunosc detalii despre eveniment, dacă va fi cu intrare liberă sau cei care vor să îi ureze “La mulți ani” maestrului Piersic vor trebui să plătească bilet.


Personalitățile clujene de care municipalitatea uită

În timp ce aleșii locali cheltuie o sumă exorbitantă pentru a-l sărbători pe actor, alte personalități clujene, care au devenit cunoscute atât la nivel național cât și internațional, nu primesc nici măcar un telefon de ziua lor.


Un exemplu în acest sens este scriitorul Radu Țuculescu, care este tradus deja de ani de zile peste hotare și piese de teatru scrise de el s-au jucat (și încă se joacă!) pe mari scene din străinătate.

„Nu am primit nimic. Undeva prin 1995 Gheorghe Funar a vrut să îmi dea o medalie sau o diplomă, ceva, însă am refuzat-o. Nu am vrut să o primesc de la el. De atunci de la Primărie am primit doar amenzi”, a spus Radu Țuculescu.


Nici poetul Adrian Popescu nu a fost felicitat, cu toate că de-a lungul carierei sale a primit numeroase premii pentru poezia sa.

„Nu am primit, dar nici nu am suferit că nu primesc. Lumea are alte treburi. Nu sunt supărat și nu mă simt marginalizat pentru asta. Am relații bune cu Primăria, dar nu îmi fac iluzii”, a zis poetul Adrian Popescu.


Un „la mulți ani” la telefon sau un mail de felicitări

Considerat cel mai mare poet în viață, Ion Mureșan, a cărui zi de naștere a fost în urmă cu o săptămână, a primit un telefon din partea primarului Emil Boc și un e-mail cu felicitări din partea departamentului de cultură din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.


„M-a sunat chiar primarul și am primit un mail, deci am fost felicitat”, a spus scriitorul.

„Am primit distincția de Cetățean de Onoare al Clujului. Nu mi-a fost organizat nimic. Nu și-a permis Primăria să organizeze un eveniment de ziua mea”, a spus artistul Dorel Vișan.

Actorului i s-a părut o sumă incredibilă 28.000 de euro pentru evenimentul organizat în cinstea lui Florin Piersic, nevenindu-i să creadă.

„Dacă vor să îi facă, n-au decât să facă. Mie nu mi-au făcut niciodată niciun fel de petrecere. Așa din când în când mai trimite domnul Boc câte o felicitare. Atât, fiindcă eu oricum nu am nicio pretenție”, a completat Vișan.

Pictorul Teodor Botiș a împlinit de curând 80 de ani și a realizat o expoziție retrospectivă de pictură care marchează 60 de ani de creație, însă nu a primit nicio felicitare, dar nici nu își dorește.

 „Nici nu vreau să primesc. Pe vremea când era Apostu am fost făcut Cetățean de Onoare. Am primit tot felul de distincții și de premii, am destule. Nu mă interesează astfel de lucruri. Nu vreau nimic de la Primărie”, a spus pictorul Teodor Botiș.

Ultimele Stiri
abonare newsletter