Actualitate

Doru Radosav: În „iarna vrajbei noastre” lupul dacic mârâie necontenit la lupoaica europeană

Doru Radosav, profesor de istorie la Universitatea Babeş-Bolyai şi fost direct al BCU Cluj-Napoca, vorbeşte despre cum România și-a ales drept simbol și emblemă a poziționării sale la președinția Consiliului Europei lupul dacic, stindardul războinic al strămoșilor daci.

Este de neînțeles cum, într-o Europă unită, doritoare de armonie, înțelegere și pace, România vine să se ițească în «rapsodia europeană» - așa cum spunea președintele Consiliului European Donald Tusk - cu un simbol războinic. Acest simbol războinic ar fi mult mai potrivit dacă Europa Occidentală și-ar iți «coarnele celtice» (...) Atunci când Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a vorbit la București despre latinitatea comună a poporului italian și a poporului român probabil că lupul dacic, proțăpit pe scena Ateneului și înlănțuit pe o pancartă, a mârâit din nou la lupoaica romană, lup ce era amplasat nefiresc într-un edificiu precum cel al Ateneului Român”, spune Radosav pentru republica.ro.

Noi am ales acest simbol războinic dacic într-o confruntare tot atât de simbolică, dar și reală cu Europa din motive ce țin, pe de o parte de gândurile greu de ascuns antieuropeniste și suveraniste ale tribului teleormănean de la conducerea țării, iar pe de altă parte, din motive ce țin de școala proastă, de analfabeții de la guvern și de consilierii lor tot atât de analfabeți și impostori (...) Toată această paranoia autohtonistă și tracistă a eludat «pecetea Romei» în etnogeneza și filogeneza poporului român. Tracismul și dacismul promovate de un personaj ultracontroversat precum Iosif Constantin Drăgan, aflat într-o amiciție deplină cu naționalismul comunist al lui N. Ceaușescu, au susținut frenetic mitul independenței și suveranității dintotdeauna a românilor în varianta unei retorici găunoase. Această temă a dacismului a fost reluată cu un apetit deosebit de radicalismul naționalist al PUNR, Vetrei Românești și PRM după 1990 (...) În consecința unor astfel de aberații, intelectualii de plezneală din guvernul României și din consilieratul acestuia au nimerit ca nuca în perete o etalare simbolică, agramată și toxică a României la președinția Europei”, mai arată profesorul clujean.


Doru Radosav este profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universităţii ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specialist în istorie medievală. Director al Bibliotecii Centrale Universitare ”Lucian Blaga”, Cluj-Napoca (1991-2016) și al Institutului de Istorie Orală din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (din 1997), Radosav a fost coordonator a numeroase proiecte de cercetare și de documentare a rezistenței anticomuniste românești.

abonare newsletter