Actualitate

„Fenomenul” blocurilor între case continuă să îi nemulțumească pe clujeni

De-a lungul timpului au apărut numeroase blocuri între case în Cluj-Napoca, ceea ce violează regulile urbanistice. Cu toate că amploarea fenomenului a fost redusă puternic în ultimii ani, încă există nemulțumiți.

Construirea blocurilor între case este o problemă veche de ani de zile. Autorizațiile de construcție au fost aprobate una după alta de către autoritățile locale și astfel s-a perpetuat un adevărat fenomen în Cluj-Napoca. Exemplele sunt nenumărate și au fost prezentate pe larg în presă, dar administrația publică locală a continuat să aprobe proiecte controversate. Sunt violate regulile urbanistice referitoare la regimul de înălțime și este violată și intimitatea locuitorilor în propriile curți și case. Clujenii care locuiesc la casă rămân încet, dar sigur și fără lumina soarelui, deoarece imobilele care ajung și la 10 etaje le umbresc locuințele.

Fenomenul a scăzut mult în ultimii ani

În ultima perioadă însă, în urma punerii în vigoare a noului PUG la Cluj acest fenomen a scăzut puternic. Cu toate astea, blocuri între case încă mai apar din când în când. Specialiștii spun că se folosesc mici scăpări pe bază legislativă ori se respectă legislația în totalitate. Cu toate astea, oamenii încă sunt deranjați când văd clădiri cu multe etaje care apar în zonele cu case.


Un exemplu recent a fost semnalat de către un cititor Monitorul de Cluj care ne-a trimis o fotografie de pe strada Porumbeilor din Cluj-Napoca.

„În principiu totul se întâmplă din cauza presiunii investitorilor. Când este câte un teren, vor să îl exploateze la maxim și ce pot să facă decât un bloc mai mare sau mai mic din care să obțină un profit cât mai mare. se întâmplă chestiile astea folosindu-se de mici scăpări de bază legislativă. Lucrurile în ultimii ani s-au mai reglementat prin intrarea în vigoare a noului PUG al orașului și nu mai poți să contruiești așa ușor blocuri între case.  Pot să fie străzi cu case vechi de factură modesta, cu regim de înălțime scăzut și ulterior să fi crescut coeficienții de construire și atunci crește și regimul de înălțime. Dar asta de obicei se întâmplă în zonele mai aproape de centru, nu la periferie. Bineînțeles că întotdeauna există mulțumiți și nemulțumiți, dar de asta există legea, să te protejeze. Cine vrea să facă ceva trebuie să se încadreze în normele legale, iar dacă există situații în care anumiți oameni sunt dezavantajați atunci se pot plânge autorităților și se pot lua măsuri”, a explicat arhitectul Ciprian Maier.


Desigur, exemple care încalcă legislație există în Cluj-Napoca. Un exemplu este cartierul Grigorescu, unde clujenii care au case în zonă sunt disperați din cauza blocurilor care apar, parcă, peste noapte. Un alt exemplu este strada Parcul Feroviarilor nr.12, o zonă preponderentă cu case. Consilierii locali au aprobat în luna mai a anului 2017 construcția a două blocuri cu două etaje plus un etaj retras. Zeci de vecini s-au opus și s-au arătat revoltați de acest demers, însă părerea lor nu a fost luată în considerare de către autoritățile locale.

Istoria fenomenului

Acest fenomen, de construire neomogenă de blocuri intercalate cu locuințele unifamiliale este o practică imobiliară care își are începuturile în urmă cu 100 de ani în Cluj-Napoca. De-a lungul timpului a avut momente de expansiune, dar și perioade de discreție. Desigur, acest fenomen a apărut ca o formă de creștere a randamentului constructorilor în perioadele de dezvoltare a orașului, mai ales în zonele periferice, care încă de la începuturile acestui oraș au fost ocupate cu case cu curtie. Multe au fost înlocuite cu construcții mai ample, blocuri cu mai multe apartamente, investitorii obținând astfel un profit mai mare.


Asta s-a întâmplat între războaie și a continuat în perioada comunistă. Un bun exemplu este strada Cardinal Iuliu Hossu, unde au fost inserate blocuri pentru anumite categorii favorizate de gerim.

După căderea comunismului, fenomenul a luat cea mai mare amploare și a ajuns la un nivel în care, consideră specialiștii, este necesar să fie stopat. Cererea de apartamente pe piață este foarte mare, motiv pentru care tot mai mulți constructori preferă să investească în blocuri și nu în case, asta datorită faptului că este mulți clujeni nu își permit să își cumpere un teren cu o casă. De asemenea, reglementările urbanistice sunt iarăși o cauză care trebuie luată în considerare. 


 

 

Etichete: blocuri intre case
Ultimele Stiri
abonare newsletter