Actualitate

Anul 2018, cel mai echilibrat pe piața imobiliară. La Cluj prețurile s-au temperat

Din spusele specialiștilor în imobiliare, 2018 a fost cel mai echilibrat an pe care segmentul rezidențial l-a traversat din anul 2000 încoace.

La finele lui decembrie 2018, suma medie solicitată pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare la nivel național a ajuns la o valoare de 1.239 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu 0,2% față de luna precedentă, de la o valoare de 1.242 de euro pe metru pătrat. Pe tot parcursul anului trecut, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans de 6,4% al prețurilor, în condițiile în care, în decembrie 2017, pretențiile vânzătorilor se situau la o medie de 1.164 de euro pe metru pătrat util. Spre comparație, prețurile apartamentelor au consemnat o marjă de creștere de aproape 11% în 2017 și, respectiv, de 10,4% în 2016. Tendința de temperare a ritmului scumpirilor este, așadar, cât se poate de evidentă - iar acest fapt reprezintă, desigur, un semn clar și pozitiv al stabilizării pieței, având în vedere că un ritm de creștere de 10% pe an este dificil de susținut pe termen mediu și lung.

“2018 pare a fi cel mai echilibrat an pe care l-a cunoscut piața imobiliară locală. Chiar și în Cluj, avem o creștere de puțin peste 6%, care se înscrie în trendul anual national. Cu o evoluție de +6% pe an și o cerere stabilă, piața arată bine per ansamblul ei. Ne așteptăm la un 2019 în care prețurile vor oscila destul de puțin în jurul valorii actuale. Tot în acest an vom vedea cu adevărat primele livrări de apartamente de generație nouă, post-criză, în toate orașele mari din țară. Este de așteptat ca apetitul cumpărătorilor să crească pentru segmentul nou, în aceste condiții”, subliniază Daniel Crainic, director marketing al unei agenții imobiliare.


Dacă anii trecuți a ținut capul de afiș în materie de scumpiri pe segmentul rezidențial, în 2018 ritmul de creștere a prețurilor s-a temperat sensibil și în Cluj-Napoca, în concordanță cu trendul resimțit la nivel național. Astfel, Indicele Imobiliare.ro a ajuns aici la o valoare de 1.555 de euro pe metru pătrat util la finele lunii decembrie, în scădere cu 0,1% față de noiembrie (de la 1.556 de euro pe metru pătrat), dar în creștere cu 6,7% față de perioada similară a anului 2017 (de la 1.457 de euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi din oraș au ajuns la o valoare de 1.593 de euro pe metru pătrat, ceea ce echivalează cu un plus de 5,7% la 12 luni (față de un nivel de 1.507 euro pe metru pătrat). Locuințele nou-construite au înregistrat în acest răstimp o creștere de 8,4%, de la 1.399 la 1.516 euro pe metru pătrat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter