Actualitate

Călin Goia, solist Voltaj despre Alianța Vestului: "Observ transformarea Clujului, l-am văzut în perioada lui Gheorghe Funar!"

Tată a trei copii, Călin Goia, 43 de ani, susține că lansarea Alianței de Vest este o mișcare benefică pentru dezvoltarea Clujului.

La 23 de ani de la debutul ca artist la TV, solistul trupei Voltaj a vorbit despre evoluția orașului în care s-a născut, dar și despre dificultățile întâmpinate în regimul comunist, într-un interviu acordat pentru Digi 24.

"Alianța Vestului este o chestie bună, ar trebui să o facă și cei din Moldova, și cei de aici (n.r. București), cumva să dea un exemplu, cred că de la asta pleacă tot. Lumea se repliază foarte ușor pe niște căi, dacă le oferi acele căi. Eu am văzut transformarea Clujului, de exemplu, îl știu, l-am văzut în perioada lui Gheorghe Funar, ulterior în perioada lui Emil Boc, am văzut ce înseamnă să ai deschidere spre niște investiții, să atragi niște fonduri versus a ține o direcție opacă, așa, care nu duce la dezvoltare", susține Goia.


Artistul este de părere că mentalitatea oamenilor se schimbă odată cu trecerea munților înspre Transilvania.

"Este un pic altă mentalitate, da. Eu trăiesc aici (n.r. București) și am oameni foarte frumoși aproape de mine, la fel cum am și exemple negative, dar la fel este și peste munți. Dar dacă e să luăm așa, o linie generală, acolo (n.r. în Ardeal) influența cumva, cred eu, austro-ungară a fost mai puternică și există o ordine, o respectare a legii mai mare, vorbesc mai altfel, au un bun-simț. Vorbesc în linii generale, asta nu înseamnă că în București sau în alte zone, în Moldova, nu există oameni de bun-simț, de calitate. Cum și în Ardeal există oameni mai puțin frumoși", a declarat solistul, pentru Digi 24.


Având 14 ani la Revoluție, Călin Goia își amintește de copilăria încercată de regimul comunist, povestind că nu regretă decizia de a se face cântăreț.

"Sunt norocos, puteam fi și mai norocos dacă aveam 5-6 ani la Revoluție, dar nu am fost atât de atins de comunism cum sunt părinții noștri, cred ar fi fost foarte rău dacă mai rămânea și 10 ani. Noi când am ieșit din Revoluție și îl uram pe Brucan care zicea că și peste 20 de ani va fi la fel, eram total debusolați, n-aveam nicio pregătire de business, de economie de piață, eram total haotici, tarați total după 50 de ani de comunism", spune artistul clujean.


"(n.r. Îmi amintesc) de cozile de la pâine, de cozile de la carne, de faptul că o conducătoare de supermarket era o zeiță.. Dacă prindeam pe sub mână Pepsi, niște portocale, wow, mergeam la Bistrița să cumpărăm unt, noi, din Cluj...Sunt foarte multe amintiri...cozile la benzină, circulatul o duminică numere cu soț, cealaltă fără soț. Le mai povestesc (n.r. copiilor), dar ei nu realizeză, le mai spun când se uită câteodată prea mult la desene: «băi, opriți-vă!», schimbă postul unul după altul de desene animate. De exemplu, voi știți că pe vremea mea mă uităm la Mihaela zece minute înainte de Telejurnal, unde apărea Ceaușescu și după aceea auzeam cântece tot despre Ceaușescu...și cam ăsta era programul..", își amintește Călin Goia.

"Nu, niciodată nu regret, mă consider un om norocos că am putut să fac ceea ce îmi place și să trăiesc făcând ceea ce-mi place. Eram student atunci la Academia de Studii Economice, de fapt la Institutul de Studii Economice din Cluj și m-am transferat la București nu pentru Academie, ci ca să fac muzică, să am mai multe posibilități de a ajunge pe marile scene și student fiind, m-am transferat la București și imediat după ce am ajuns la Bucureșți, am intrat în emisiunea Școala Vedetelor" - Călin Goia, solist Voltaj

abonare newsletter