Actualitate

Un BEBELUȘ născut la Cluj cu o GRAVĂ MALFORMAȚIE A INIMII nu poate fi operat pentru că doctorii sunt în CONCEDIU

Un băiețel care s-a născut în urmă cu trei zile la Clinica „Dominic Stanca” din Cluj cu o gravă malformație a inimii nu poate fi operat din cauză că singurii medici care știu să facă astfel de interevenții sunt în concediu.

Ștefan s-a născut pe data de 2 ianuarie la Clinica „Dominic Stanca” din Cluj-Napoca fiind diagnosticat cu transpoziția vaselor mari si defect septal, o gravă malformație a inimii. Medicii de la maternitate le-au transmis părinților că este nevoie de operație, dar nu se poate face până în data de 15 ianuarie când vor reveni din concediu singurii doi medici care știu să facă intervenții de acest fel: Manuel Chira de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și Horațiu Suciu de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș.

Deputatul clujean, Emanuel Ungureanu, este cel care a atras atenția asupra cazului, acesta postând pe o rețea de socializare un mesaj alarmant.
„Am fost sunat acum câteva minute de către tatăl copilașului nou- născut, Zoltan Ștefan. Băiețelul s-a născut la Cluj în data de 2 ianuarie și a fost diagnosticat cu transpoziția vaselor mari si defect septal, o gravă malformație a inimii. Părinții copilașului grav bolnav au fost informați de medicii neonatologi de la Spitalul Stanca din Cluj-Napoca despre faptul că cei doi medici din Transilvania capabili să opereze această malformație, doctorul Chira și doctorul Suciu sunt în concediu. Fac un apel public la medicii care sunt capabili să-l opereze pe acest copil să intervină și să încerce să-i salveze viața. Sunt convins că medicii de la secția Ginecologie "Dominic Stanca" caută deja soluții pentru ca acest copil să fie îngrijit de urgență într-un loc potrivit. Nu este niciun secret că România are o problemă uriașă pe multe specializări, chirurgia cardiacă este una din ele. Suntem datori să ne mobilizăm pentru a salva cât mai multe vieți”, este mesajul postat de Emanuel Ungureanu pe pagina de facebook.


În urma acestui mesaj cazul a ajuns cunoscut și la conducerea Ministerului Sănătății. Marius Zoltan a fost sunat de un secretar al Sorinei Pintea, ministrul Sănătății, care i-a spus că se va rezolva cazul.

Doctorul a transmis le-a transmis colegilor că dorește să fie ținut la curent cu starea micuțului până la venirea în țară, transmite Ungureanu.
„Am vorbit cu domnul Suciu la câteva minute după viralizarea postării, m-a asigurat că nu este un îndumnezeit și are doi colegi capabili să rezolve cazuri complexe și că în cazul lui Ștefan, familiei ar fi trebuit să i se comunice de către echipa de neonatologi că poate fi operat copilul lor și după 10-12 zile de la naștere dacă este atent monitorizat și îngrijit în Reanimare. Cu toate că este în concediu acum, dreptul omului, medicul nu trebuie să fie deținut la locul de muncă, a cerut să primească pe mail toate datele despre caz”, a mai scris Emanuel Ungureanu.


Între timp, tatăl nou-născutului a aflat că la Clinica Polisano din Sibiu, în 13 ianuarie, va sosi o echipă de medici din străinătate la un schimb de experiență. Clinica din Sibiu și medicii din străinătate sunt soluția salvatoare pentru Ștefan. Copilul va fi operat, gratuit, la Polisano.

Totuși, problema rămâne aceeași, comunicarea proastă medic-medic, medic-aparținător, lipsa de încredere reciprocă dar și de resurse umane.
Acest lucru arată și faptul că în România există prea puțini medici și prea puține incubatoare în raport cu nevoile din sistem.

Ultimele Stiri
abonare newsletter