monitorulcj.ro Menu
Actualitate

RO-ALERT va trimite în curând mesaje şi utilizatorilor de telefoane iPhone

DSU anunţă că, în curând, şi cei care deţin telefoane iPhone vor putea primi mesaje de avertizare RO-ALERT, atunci când vor fi emise în cazul unor situaţii de urgenţă majore. Capacitatea de a primi mesajele emise de sistem variază în funcţie de modelul telefonului.

„Pentru a recepţiona mesajele RO-ALERT, este necesară actualizarea sistemului de operare iOS la versiunea 12.1.2. Capacitatea de a primi mesajele RO-ALERT variază în funcţie de modelul telefonului mobil. Mesajele de avertizare RO-ALERT vor putea fi recepţionate numai de modelele de telefoane iPhone ulterioare versiunii 5S inclusiv, conform informaţiilor aflate la pagina https://support.apple.com/ro-ro/HT201222. Pentru a se asigura de compatibilitatea telefonului privind recepţionarea mesajelor de avertizare RO-ALERT, posesorii de telefoane mobile tip iPhone trebuie să verifice dacă funcţia de primire a alertelor este activată în telefon”, informează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Sistemul RO-ALERT permite transmiterea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră. În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora, mai precizează sursa citată.


„Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă)”, mai arată DSU.