Actualitate

5 milioane de euro pentru cel mai mare parc din Cluj-Napoca – “Parcul Tineretului”

O suprafață de peste 21 de hectare de teren, situat în zona Bulevardului Muncii, se va tranforma în cel mai mare parc din Cluj-Napoca.

Proiectul ratat, Pădurea Clujenilor va fi reconvertit în Parcul Tineretului. Timp de șase ani, an de an au fost plantați câte 10.000 de puieți pe bulevardul Muncii, dar rezultatele dorite nu au apărut. Copacii s-au uscat și zona s-a degradat. Din 2014, terenul este în paragină. Abia anul acesta, conducerea Primăriei s-a gândit că zona ar trebui reparată.

Consilierii locali au aprobat miercuri indicatorii tehnico-economici pentru investiția „Înființare zonă verde și de agrement Parcul Tineretului-Pădurea Clujenilor”, în vederea atragerii de fonduri europene.


“Printre tipurile de activități care vor fi finanțate se numără realizarea de alei pietonale, piste pentru bicicliști, trotuare, amenajare spații verzi, plantarea de arbori, crearea de facilitate pentru recreere pe terenuri amenajate, achiziționarea și montarea elementelor de foișoare, pergola, scena, wi-fi, mobiliar urban (bănci, coșuri de gunoi, toalete ecologice), realizarea sistemelor de irigații/sistem de iluminat. Principalul rezultat așteptat al investiției vizează reconversia și reutilizarea unui teren degradat din Cluj-Napoca și transformarea lui în zonă de agreement și petrecere a timpului liber pentru comunitate, revitalizarea și modelarea terenului prin amenajarea acestuia ca o pădure  - parc și spațiu de recreere pentru locuitorii municipiului pe o suprafață totală de aproximativ 213.000 mp”, se arată în proiectul de hotărâre.

Valoarea totală a investiției este de 22,8 milioane de lei (5 milioane de euro), iar durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni. Finanțarea va fi în proporție de 85% fonduri europene, 13% bugetul statului și 2% Primăria Cluj-Napoca.


“Zona din partea industrială de nord a orașului (Dealul Sf. Gheorghe) a suferit în ultimii ani de o degradare a vegetației datorită pășunatului abuziv necontrolat. Obiectivul proiectului urmărește extinderea suprafețelor spațiilor verzi prin împădurirea versantului de la nord de Bulevardul Muncii pe o suprafață de aproximativ 21,3 hectare în scopul stopării degradării acestuia și amenajarea unei zone verzi, de loisir și agrement. Conform amplasamentului, accesul la acesta se realizează din două străzi. Unul dintre accese se poate face din Bulevardul Muncii, iar al doilea acces se poate face de pe strada Voroneț. Ambele străzi au dublu sens în zona accesului la obiectiv. Proiectul propune extinderea suprafețelor spațiilor verzi prin împădurirea versantului de la nord de Bulevardul Muncii, crearea unor zone verzi cu acces public nelimitat, zonă unde se vor putea organiza scuaruri, grădini și amenajări specifice parcurilor. Aferent zonelor de acces dinspre estul și vestul terenului se propun zone pentru parcări auto”, se arată în proiectul de hotărâre.

Administrațiile din Cluj și Florești intenționau să amenajeze un parc de 50 de hectare cu vedere la Someș pe terenul unde funcționează Muzeul Apei. Primarul Emil Boc, cel care a expus public proiectul, a fost și cel care a anunțat în 2017 că inițiativa nu are sorți de izbândă din pricina legislației stricte, zona fiind una de protecție a rezervelor de apă ale Clujului.


Anul trecut, Primăria a reușit să obțină de la Ministerul Transporturilor un parc nefolosit din oraș de 5,4 hectare, Parcul Feroviarilor, și intenționează să-l introducă în circuitul public printr-un concurs de soluții.

Ultimele Stiri
abonare newsletter